КОЙ?
Вещина в crop-it-like-it’s-hot обработката на селфита и разпознаването на Nashville като филтър в инстаграм не стигат, за да я умеете фотографията. Ако с това се изчерпват способностите ви, уви, Фотомаратонът не е за вас. Първото подобно състезание у нас е за онези майстори на обектива, които могат да снимат по дадена тема за определено време и без никакви корекции на заснетото посткадрум (защото е удобно да има такава дума). Накратко – трябва ви само един дигитален фотоапарат (не, не може с телефон), празна карта памет и бързо око, което да играе по свирката на бързия ви ум. Ако имате слабо звено в тази схема, може да вземете приятел, който да ви допълва и да снимате комбина, но като един – с един апарат за трите снимки в задачата.

КЪДЕ?
Ще ви кажем след секунда, но първо нека ви подсетим, че е добра идея да си изберете удобни дрехи и обувки. Скачайте в тях и тичайте към One More Кино на 10 септември в 10:00. Всъщност, по-добре не тичайте, а пестете сили – ще ви трябват. След записване и уточнения, в 11:00 ще чуете първата от три теми, по която ще трябва да произведете супер снимка до 13:00, когато пък ще чуете втората, ако се доберете навреме до същото място. Така схемата върви до 17:00, когато в картата ви памет трябва да има само три снимки – по една за всяка от темите. Не пипайте имената и данните, които камерата слага на кадрите, и не шмекерувайте – няма как да снимате по първата тема в 16:00, например, защото ще отпаднете заради непоследователност.

КАКВО?
Единственото нещо, което може да ви подготви за задачите на Фотомаратона, е опитът, така че не се лишавайте от сън с предварително измисляне на "какво-ако" кадри. Темите са широкоформулирани, което понякога може да се постигне и само с една дума – като чудесната Еврика, насочвала обективи на маратона в Кардиф през 2015. Оттам вадим и изображение от вътрешността на ренде по темата От другата страна. Доста интересна гимнастика се очертава – като игра на асоциации, но със снимки, така че условието "пъргав и гъвкав ум" не е от второстепенните.

ЗАЩО?
Защото е много приятно да си в Париж за три дни (чували сме). Това е голямата награда за създателя на трите най-добри фотографии, който ще бъде посочен от международно жури. Втората награда е банкова пластика с 500лв, а победителите по теми ще имат да си харчат по 150лв за техника и печат във PhotoSynthesis. След конфетите на 10 септември състезанието продължава в интернет, където всички ние ще можем да наредим изложба с най-добрите кадри, като гласуваме за тях онлайн.

Регистрации за Фотомаратона се приемат на photomarathon.bg, където има и често задавани въпроси, ако сме пропуснали някой отговор.

Фотомаратон е в One More Кино на 10 септември от 10:00 и на photomarathon.bg