"По дяволите, този шум ме подлудява", мисля си, докато бибиткане, шофьорски свади и пиукащи светофари се надвикват и ми пречат да се съсредоточа върху експонатите. После осъзнавам: и звуковото замърсяване е част от изложбата, а не идва отвън. Извадена от контекста на улицата, тази дандания те кара да осъзнаеш, че мозъкът ти вероятно се напряга точно толкова ежеминутно, ако не и повече, просто не си се усетил.
Но да се върнем назад до 2016, когато Визия за София взе в свои ръце прогресивните идеи за града ни. Дотук инициативата обедини силите на над 10 000 от нас – от хора с експертиза през хора с власт до човека на съседната седалка в трамвая, който иска да живее в по-добра среда и е готов да подкове претенциите си с действия. Целта? Да се събере актуално инфо за София – от центъра до периферията, от доброто през (уж) незначителното до най-лошото в нея, а после да се отсеят проблемите и да се посочат постижими решения, които до 2050 да направят града ни за гордост. И това не е само упражнение. Откритията и идеите за промяна на Визията ей сега ще се стоварят на бюрото на новия Общински съвет, където да послужат като трамплин за действие и още в следващите 5 години да дадат резултати – например в лицето на нов общ градоустройствен план или пък на повече детски градини.
Междувременно всички ние не стоим безучастни, а слизаме в Ларгото да се запознаем с любопитните и понякога втрещяващи факти за града ни и хората му, екстракт от купищата проучвания на Визията до момента. Докато настъпваме силуета на София, очертан върху пода, тук разгръщаме интерактивни карти на компютър, разучаваме инфографики и четем суперподробни данни за всичко – от чистотата на земята, въздуха и водата през драмите на крайните квартали до какво търсят в града чужденците и колко толерантен е софиянецът в действителност.
Изложбата е ценна не само за да свериш личните си знания и заблуди – тя е златна мина за всеки с интерес в градоустройството, иновациите, бизнеса, културата, образованието, здравето… Знаехте ли например, че 11 квартала са заплашени да се превърнат в гета със застаряващо и обедняващо население, ако не се вземат мерки? А че 71% от нас изобщо не спортуват? Или че 50% от трафика в центъра е транзитен, тоест половината коли биха изчезнали, ако имаха по-бърз алтернативен маршрут? И по-тъжното – че всички мрънкаме за София, но на обществени обсъждания се явяват само по 15 души.
За да попиете всичко от София утре, ще ви трябват часове (минете след 10:00, когато има хора с отговори на въпросите ви), а QR кодове крият още за четене после. Тези дни на @ViziaZaSofia във фейсбук пък ще заредят и събития, за които да дойдете пак. Първото е на 7 ноември в 18:00: среща с куратора Владия Михайлова и художника Красимир Терзиев, сглобили изложбата заедно с още дизайнери и артисти.