Платформата за културни събития Едно прие поканата и гласуваното решение на Общинския съвет в Пловдив като част от стратегията си за разширяване на достъпа на културно съдържание в страната.

“Като страна от Европейския съюз, България има потенциала и нуждата да изгради повече от един център на съвременна култура, и град Пловдив е много подходяща дестинация”, каза директорът на платформата за културни събития Едно – Асен Асенов, на пресконференция на 5 септември.

В рамките на фестивала предстои да се обяви международният конкурс за обновяване на части в центъра – Площад Централен, около който ще се проведат три дебата с архитекти, представители на Пловдивска община и на екипа на Sofia Architecture Week, като първият дебат ще е на 18 септември от 10:00 в сградата на Общинския съвет в Пловдив.
Куратори на тазгодишното издание на Sofia Architecture Week, са архитектите Орлин Манолов и Павел Янчев. Международните архитектурни конкурси в България са акцент в програмата на фестивала и освен като организатор на Площад Централен, в рамките на SAW ще може да се види и обща изложба за предишни архитектурни конкурси от цяла България.
Основна тема в седмицата на архитектурата е Градът на бъдещето – не само като футуристични визии, иновативен дизайн и технологии, но и в най-практичния аспект на темата и с реални намеси в градска среда. Освен с партньорството в конкурса, фестивалът ще допринесе с четири инсталации – две резултат от партньорство на чужди (Oslo Atelier и Mjolk Architects) и български екипи, и две изцяло български – на Cache Atelie и на архитектите Антон Савов и Диана Хаджиценева. В трите панела на фестивала – Reduce, Reuse, Recycle, Analog/Digital и What’s Next? гостуват архитектурни студиа от САЩ, Испания, Чехия, Норвегия Холандия, Великобритания и Унгария, сред които имена като UNStudio, Oslo Atelier и спечелилите конкурса за Метростанция 20 в София Amin Taha Architects. Гостите на Sofia Architecture Week ще могат да видят изложба на лекторите от професионалния му форум, който ще се проведе на 30 ноември и 1 декември, както и гостуващи изложби на Съвременна норвежка архитектура, нова китайска архитектура, изложба на млади български архтиекти и други. Продължават и традиционните Университетска работилница с тема конкурса за Площад Централен, и детска програма с участието на български архитекти и сръбското студио Proces Architecture.