За трети път (24 октомври) фестивалът събира на едно място (било то физически или виртуално) всички запалени по най-разнообразните игрови форми хомо луденс. И тази година Нощта започва от късен следобед, а основна пресечна точка е Гьоте-институт.

Изкуството на играта или играта в изкуството

Ако се вгледаме дълбоко в основите на нашето познание, ще открием, че всяка човешка дейност сама по себе си е игра. Тази прастара мисъл, уверени сме, важи и за създаването на изкуство. Ще се убедим на Sofia Game Night, където ни очакват две неконвенционални изложби. Return void (16:00-23:00) е разположена в несъществуващата във физическото пространство рутер-галерия Галерия, дошла на гости в Гьоте-институт. Носете мобилните си телефони добре заредени, защото ще са вашият портал към творбите. А те са общо пет, базирани на творческо кодиране и вечни въпроси: как мислим себе си и как се разграничаваме от света. Дигиталната изложба Quarantäne 13 (16:00-23:00) пък е пир за окото на всеки Minecraft фен. Развита върху Minetest платформа, експозиция-та дава на близо 30 артисти по кътче от ръбатия свят, където да "изградят" собствената си галерия: изобилие от картини, звуци и 3D елементи.

Говорим за игри

В игрите можем да участваме, да наблюдаваме, да даваме фенската си подкрепа, а защо не – и да ги обсъждаме. Точно това правим заедно с част от германския театрален колектив Machina Ex – Ив Регенас и Ласе Марбург. С помощта на модератора Даниела Попова те ще разказват, а ние ще слушаме за пресечните точки между театъра и компютърните игри (18:30-19:30). В самия край на Нощта пък ще разберем подробности за новите проекти (SpellPunk VR и Marko: Beyond Brave) на едно от най-прогресивните независими български студиа за разработка на видеоигри (21:00-22:00).

Играем

Освен обилните опции за участие в онлайн, настолни и виртуални игри (пълната програма вижте на сайта на Гьоте-институт) тази година Sofia Game Night представя и любопитен онлайн пърформанс-игра, при това не само за гледане. Проектът Homecoming (16:00 и 21:00), който е премиера извън родната си Германия, ни дава възможността да се намесваме в хода на историята, ако имаме такова желание. Всичко, което ни е необходимо, е закупен онлайн билет (15 лв.) и инсталирана на домашния ни лаптоп комуникационна програма.

Sofia Game Night е на 24 октомври, Гьоте-институт, пълната програма вижте на сайта на института