София между кориците

Пет книги за столицата, които улавят и предават духа ѝ

София е галантна красавица – особено в годините след Освобождението и първата половина на ХХ век. Нейната бурна история, сблъсъкът между тъмното османско минало и светлия лъч на европеизирането ѝ и превръщането ѝ в истинска столичанка будят съвсем разбираем копнеж и желание човек да се потопи в духа на онези години. Не са малко книгите, които отправят взор към новата тогава столица на България – София на Третото българско царство. А ние, за да отбележим празника ѝ, споделяме някои от тях, които го правят достойно и разпалват любовта ни към нея още повече. Имайте предвид, че повечето от тях ще се наложи да потърсите в антикварните книжарници.

София в края на XIX век
Георги Каназирски-Верин

Фототипното преиздание на книжката на Георги Каназирски-Верин е може би най-силният и автентичен отзвук от годините, когато София се отърсва от ориенталското вековно наследство и протяга взор към европейската култура, архитектура, бит и политика. Самият той жив свидетел на онези години на преход, Верин издава книгата си в средата на 40-те години на миналия век. Изключително интересно е да видим как са битували софиянци едва преди 100 години, къде са ходели на излет, на забава, на разходка. Книгата отговаря и на доста въпроси, свързани с културата на българина, с политическите метежи, с туризма и липсата на такова наследство, отзвукът, от които е осезаем и днес.

Забравена София
от Владимир Свинтила

Интересни са историите и спомените на Владимир Свинтила от последното десетилетие на Царство България и първите години на комунистическата власт. Въпреки че в началото на книгата авторът се изкарва почти дисидент, за да обърне гледната си точка след средата и да пише с топли нюанси за новия режим, разказите му от младежките му години в една тогава богата и дейна София са чудесен документ за живота в столицата.

Тристахилядна София и аз
от Драган Тенев

Още една книга мемоар за последните две десетилетия на София като столица на монархия е Тристахилядна София и аз от Драган Тенев. Роденият през 1919 юрист и общественик Тенев ни разхожда из улиците на столицата в първата половина на миналия век, кани ни да надникнем в кафенета и сладкарници, локали и пивници, които са събирали столичния елит, като през цялото време ни разказва истории, на които е бил пряк свидетел, участник или е научил от първа ръка.

По дирите на изчезналите софийски кръчми
от Павлина Делчева-Вежинова

Дъщеря на писателя Павел Вежинов и художничката Виолета Молнова, Павлина Делчева-Вежинова е израснала и живяла в бохемията на София във втората половина на ХХ век. Тя прави интересна разходка из старите и изчезнали софийски кръчми и локали, като следва географска траектория от центъра на града, на юг, в посока Витоша и Лозенец. И, неизбежно, разказва любопитни случки, свързани с духа на местата, за които пише.

Непознатата София
пт Иван Бърнев – Буби и Любомир Юруков

Малко по-различна е дебелата книга с твърди корици и цветни илюстрации Непознатата София. В нея Иван Бърнев – Буби споделя над 900 снимки, картички, рекламни материали и илюстрации, запечатали духа на Стара София, превръщайки я в незаменим туристически и живописен пътеводител из изчезналото очарование на столицата. С много снимки от несъществуващи улици и сгради читателят лесно се потапя в кипящия живот на онази отишла си преди 80 години епоха.

Разбира се, това е много малък фрагмент от отпечатъка, който София е оставила в литературата – художествена, документална, мемоарна или фотографска. Нека посочим още Софийските потайности на Петър Величков, която, макар и силно стъпила върху книжката на Георги Каназирски-Верин, добавя и много любопитни, дори жълти истории от времето на царска София. Да споменем и фотоалбумите София между две столетия, Царство България в цвят и тъжната Портрети на изчезваща София, запечатала в снимки сгради, които още са около нас, но са оставени на разрухата. Фототипното издание Илюстрован джобен пътеводител на София и околността – 1919 г., чудесните романи Чамкория на Милен Русков и предстоящия да излезе всеки момент Трето царство на Костадина Костова. Стара София може да е оставила едва няколко архитектурни и градски паметника, но духът ѝ, слава богу, живее в литературата, фотографията и записаните спомени на съвременниците ѝ. И явно успява да плени днешните софиянци и да ги накара да помечтаят за онзи красив и безвъзвратно отишъл си живот и град.