Sofia, Nice to Meet You!

Били сме на такива обиколки в доста градове, но не и в нашия – днес се вливаме във Free Sofia Tour, за да разберем как го виждат чужденците и защо паветата са жълти.

В предпоследната неделя на януари София се буди с улици, нашарени от кални буци лед и тесни пъртини между тях. Температурата е дванайсет пункта под нулата, а тялото я усеща с още няколко надолу. В този сценарий единственото разумно нещо, което следва да направиш, е да топлиш дивана цял уикенд. Има обаче една група хора, чиито планове не се влияят от прогнозата за времето – в последните пет години и под изгарящо слънце, и насред градушка, гидовете на Free Sofia Tour застават пред Съдебната палата поне по два пъти на ден за среща с непознати, които да разходят из улиците и историята на града. И понеже чухме, че сдружението-майка – 365: Sofia, в момента набира нови водачи в редиците си, поехме глътка леден въздух, издишахме бавно за смелост и се включихме към тура на Славян Кановски в 11:00, за да видим как се говори за история с щипка хумор, докато пръстите на ръцете и краката ти замръзват.Няколко минути преди срещата двата черни лъва на Витошка стават магнит за лица, в чиито чуждестранен адрес сме сигурни отдалеч. Те също сякаш прочитат нещо във физиономиите наоколо и за секунди се сформира кръг, в който всеки обяснява защо е тук, докога е в града и какви са плановете му за вечерта. Днешната компания е само от десет, но пък с корени в четири континента: три момчета обясняват (с насечени срички), че идват от Южна Корея, останалите са от Канада, Австралия, Великобритания и Германия.

След малко пристига и нашият водач с табелка Free Sofia Tour, закачена на якето, който моментално ни разсмива с предупреждението да се пресича в стегната група, "защото тукашните шофьори се притесняват да бутат повече от един пешеходец наведнъж". По-късно научаваме, че атмосферата винаги е такава: туристите попиват всяка дума и реагират положително на всяка шега – "дори на най-нескопосаната", откровен е Славян. Но не го правят от куртоазия – просто идват с широко отворени очи, уши и сърца.В следващата минута и половина чуваме есенцията от шестте хиляди години история на града, а после пътят ни минава през църквата Света Неделя, където в няколко стегнати изречения Славян разказва за атентата през 1925. И тук, и по-нататък по трасето на няколко пъти с изненада улавяме непознати детайли от живота на собствения си град – като факта, че жълтите павета не са били подарък за царската сватба, а държавата измислила тази лъжа, за да няма протести срещу твърде скъпите и ужасно хлъзгави златисти кюлчета. "Не е нужно да си добър по история – въвежда ни в кухнята на туровете Славян – преди да те пуснат на терен, караш три-четири месеца обучение, където научаваш всички тези неща". На шега наричат процеса "трите кръга на ада": кандидат-екскурзоводите първо гледат как се прави отстрани, после минават серия беседи за говорене пред публика и контролиране на тълпа, а ако се окажат отличници и в последния етап – самостоятелно водене на няколко тура пред комисия, официално стават част от екипа. Пътят е дълъг, но според Славян дори отпадналите печелят – "Обучението при всички положения те обогатява страшно много".Иначе за кандидатстване не се изискват супер сили – само автобиография, добър английски и ЕГН с начални цифри по-малки от 98. В замяна ще получите по-точен поглед над града ни и безкраен поток от нови познати от цялото кълбо, които често прерастват в приятелства до живот. Пък и кой не иска да попадне в среда, където е напълно в реда на нещата да мяташ лукчета по непознати, когато отговорят правилно на въпросите ти, или да караш чужденци да се правят на български царе и министри и да разиграват сценки по средата на улицата?

Кандидатури за гидове към Free Sofia Tour се приемат на newguides@freesofiatour.com до 31 януари. Подробностите са на freesofiatour.com/blog и 0886 993 977.