По аналогия на вечния философски въпрос се запитахме: красива ли е София отвън, ако все още не си станал неин постоянен жител. И потърсихме отговора през очите на двама чужденци, заложили всичките си чипове на следващата карта – трайното си преместване в София, където да станат част от екипа на PokerStars.

Александра Спировска е iOS инженер и една от дамите на лидерска позиция в техно-логичните екипи на PokerStars. Пристига от Скопие, за да остане завинаги влюбена в София.

Безмълвна ме остави катедралата Св. Александър Невски. Тя все още е любимото ми място. Спомням си добре първата среща със София. Беше преди 5 години в началото на септември. Точно месец преди да се преместя окончателно тук. Най-добрата ми приятелка вече живееше в София и ме изведе на разходка из малките чаровни улички.

Вкъщи ме връщат мекиците във Фабрика Дъга. Вкусът им винаги ми дава усещането за топлотата и уюта на дома ми. Печеливша стратегия се оказа работата ми в PokerStars. Още преди да започна, вярвах, че да си част от водеща iGaming компания с развиващи се технологични екипи е страхотна възможност. Две години по-късно разбрах, че очакванията ми са надминати. Всеки ден е ново предизвикателство, атмосферата е супер, намерих много приятели, а апартаментът ми е само на 400 метра от офиса.

Ако решите да посетите Скопие, задължително си купете нещо от Чаршията и яжте кебапчета в който и да е автентичен ресторант. Супер вкусни са и са много евтини. Не пропускайте Музея на съвременното изкуство и красивия каньон Матка (особено любителите на природата). Вечерта седнете в някоя кафана в бохемския Дебар Маало. И опитайте традиционното македонско червено (почти черно на цвят) вино Вранец.

Българските ми колеги избухват в неудържим смях всеки път, когато кажа някоя македонска дума със съвсем друго значение на български. Езиците ни са толкова близки, уж се разбираме, а всеки път, когато кажа "ке те барам" (ще те потърся) някой или прихва, или остава в крайно недоумение. Най-смелото нещо, което направих, откакто живея в София, е да ям шкембе чорба. Също така се сгодих. За българин. Любимото ми място за работа освен офиса, разбира се, са кафенетата, Перото, + това. Това, че имаме опцията да работим дистанционно, е наистина страхотна възможност.


Фул хаус от емоции за мен означава смях, споделени моменти с хората, които обичам, писане на кодове, музика и много, ама много сочен бургер!

Карло Федерико Бардели е старши специалист в customer support екипите на PokerStars, отговарящи за спортното портфолио на компанията. Пристигнал е от слънчева Италия в слънчева София (няма грешка: когато си млад и ентусиазиран, слънцето върви навсякъде по петите ти) и има намерение да се превърне в перманентен жител на София. За пръв път стъпва в града на 14 февруари. Съвпадение? Не мислим.

Най-доброто решение, което съм вземал до момента, е да подам документи за свободната позиция в PokerStars, София. Помня идеално деня, в който пристигнах. Имаше сняг, макар да беше топло, летището ми се видя много близо до града, харесах Витоша – и булеварда, и планината, и останах впечатлен от многото млади хора навън. Беше 14 февруари и аз моментално се влюбих в София.

Все още се смея, когато си припомня първите си опити да пазарувам в супермаркет. Отнемаше ми минути, докато разбера какво трябва да отговоря на въпроси като "имате ли карта?" или "трябва ли ви торбичка?". След време осъзнах, че страховете ми от езиковата бариера са били безпочвени. Българи и италианци имат много общи черти – и като култура, и като начин на живот. Хубавото на нас, италианците, е, че когато не можем с думи, започваме да говорим с жестове. Засега ни се получава. Останах впечатлен от някои от националните ястия.

Най-смелото нещо, което направих, откакто живея в София, е да се изкача заедно с колегите до Седемте рилски езера. Природата и гледката са един път!

Ако пътувате до Италия, задължително трябва да видите Рим. Градът е пълен с изкуство и култура, а моят личен топ 3 е: Колизеумът, Ватиканският музей и галерия Боргезе в красивия едноименен парк.

Печеливша стратегия е това, че избрах да смеся хобито си (спорта) с работата. Една от водещите ценности на PokerStars "Стреми се към най-доброто" е и моя лична. И е супер късмет, че компанията ми помага да подобрявам уменията и знанията си с различни тренинги и курсове. В момента имам възможността да работя дистанционно, но най-много харесвам да бъда заедно с колегите (вече близки приятели) в офиса. Атмосферата там е такава, че настроението винаги е слънчево.

Фул хаус от емоции за мен означава пътуване. Обикалянето на света, красотата на природата, животни, места и диви, екзотични местности.