Важно е да знаем как работят нещата в нас и около нас. Не за да трупаме безцелно информация, а защото когнитивните бъгове като този в началото смаляват света ни. А той е страшно интересно място за живеене – вярваме в това дори повече от учителя ви по химия от осми клас. Спокойно, той няма да бъде на фестивала – лекторите тук са световни капацитети в най-чудновати области, освен че знаят как да владеят публиката и как да им се получат научните шеги. Тази година бисерът сред 30-те събития е лекцията на еволюционния биолог Ричард Докинс, но билетите свършиха за минути. Ето къде още има шанс да отидем:

За жабите и хората
Комедийна вечер с биолога и водещ от BBC Саймън Уот на тема "Защо жабите са по-читави от повечето хора?" – как да пропуснем? Има знак 18+, така че бихме отишли и само за да разберем колко мръсни шеги могат да се поберат на гърба на горките земноводни. На 15 май от 20:00, вход с билети.

Защо са ни необходими ГМО продукти
Препоръчваме, особено ако веднага си представяте домати с люспи от риба или нещо подобно. Всъщност ГМО може да бъде пътят за прекратяване на световния глад, освен че е жокер за решаване на още куп по-малки проблеми. Слушаме ирландския учен Порик Флъд на 16 май от 12:30, вход свободен.

Изкуствен интелект
И колко близо сме до създаването му всъщност? Нека поговорим по темата и извън киносалона, този път с човек, който гарантирано разбира от материята – Светлин Пенков от Единбургския университет. На 16 май от 15:30, вход с билети.

Светлината, часовниците и сънят
Трите са обвързани по-тясно, отколкото си мислим. Сложният цикъл на съня е прост като детска играчка в ръцете на Ръсел Фостър, който прави голям скок напред, като променя представите за фоторецепторите в човешкото око. Гледаме го на 16 май от 20:00, вход с билети.

Големи, огромни и чудовищни числа

Всичко тръгва от въпроса кое е най-голямото число, което можете да напишете за 10 секунди. А най-голямото, което съществува? Бедно ни е въображението, сигурни сме – затова слушаме математика Едуардо Саенз де Кабазон, който ще говори за огромните числа и начина, по който смятат компютрите. На 17 май от 17:30, вход свободен.

Софийски фестивал на науката е от 14 до 17 май в театър София и парк Заимов
За събитията с вход свободен се взима пропуск от щанд Информация (максимумът е шест наведнъж)
Пълната програма е на sofiasciencefestival.bg