Поглед към седмата глава на феста показва, че темата тази година е френскоезичната литература, а събитията са безброй. Освен разговори на четири очи с писател, има дискусии за танц, видеоигри или политическо минало, а в Мраморното фоайе редят корици и илюстрации от Яна Левиева. Да се зачетем в програмата.
НИКАКВИ РАЗГОВОРИ ЗА ВРЕМЕТО
Без подобни баналности, предвид че докарват за среща с нас 100 гости – част от тази библиотека с хора идва от света, други са наши автори. В миналия брой ви запознахме с Франсоа-Анри Дезерабл (четете тук защо от хокеист е станал писател), а шансът ви на живо е на 13 декември в 19:00 в Мраморното фоайе. Виетнамката Анна Мои пък се мести във Франция и смята да става журналист, но първо се занимава с мода, преди да започне да пише, и то за какво ли не; книгите ѝ стават съчетание на двата ѝ дома, западния и източния, както разказва на 9 декември в 17:00 в Аулата на СУ. Самира Негруш от Алжир е издавана и на български със стихосбирката Монолози на Жасмина, а с нея говори Силвия Чолева на 10 декември от 19:00 в НДК. Жан-Марк Тюрин пък е "майстор на бриколажа" и се стреми да дава думата на хората, лишени от глас – разберете трудно ли е пак в НДК на 11 декември от 19:00.
КНИГИ НА СВЕТЛО И В ТАЙНИ КРЪГОВЕ
Литературни игри и клубове ще има няколко. На 10 декември от 18:00 седем човека – преводачи, теоретици и издатели – разполагат с по 5 минути, за да ни представят по 2 заглавия, писани на френски, и да обяснят защо точно те са им важни; накрая ни ги подаряват. Книжният клуб за Серотонин на Уелбек пък е на 10 декември от 15:00, ако искате да кажете високо, че разбирате героя мизантроп, или да заявите, че той нищо не разбира. Миналогодишното тайно поетическо четене на мистериозна локация пак е тук – запишете се, за да ви заведат до мястото, където писатели четат стихове и разказват по една тайна (с капка интрига – че може да не е тяхна). Ако на предния фестивал не сте ги хванали, Бързи литературни срещи също се завръщат – на 12 декември имате 5 минути, за да говорите, след записване, насаме с български автори (като Петя Кокудева или Момчил Николов).
И ОЩЕ ЖАНРОВЕ
Тази година фестивалът придърпва към себе си и някои по-неочаквани неща, свързани с книгите. Чуйте например разговор за кирилицата между типографите Кирил Златков и Борил Караиванов на 12 декември от 11:00. В същия час, но на 14 декември темата са видеоигрите като жанр между киното и литературата, а по-късно в този ден отиваме до ДНК за битката Актьори срещу поети (от 20:00). После на 15 декември в Перото идват поетите и режисьорите, събрали мускули, за да направят серията къси анимации Щрих и стих – от 17:00. Ето, прочетохте – поводи за щастие имате много и все книжни.
Софийският международен литературен фестивал е от 9 до 15 декември основно в НДК
Пълната програма е на literaryfest.org


Заглавно изображение: илюстрация на Яна Левиева; корици от участващи на феста автори