Онлайн форматът предоставя възможност фестивалът да разшири хоризонтите си, така че освен традиционните срещи с български и гостуващи в София чуждестранни автори, жадните за писаната реч читатели да се срещнат и с идолите си от други близки и далечни страни. Концептуалната спойка на фестивала тази година е свързана с бъдещето и минава под мотото „всичко започва на нов ред“.
МЕЖДУНАРОДНА ПРОГРАМА 
Дигиталното издание на Литературния фестивал приобщава писатели и поети от България, Великобритания, Канада, Шотландия, Израел, Нидерландия, Финландия и САЩ. Сред международните участници са британският писател и есеист от индийски произход Салман Рушди, който ще се включи от Ню Йорк. Рушди е печално известен с четвъртия си роман Сатанински строфи, който предизвиква силна реакция в ислямския свят. Книгата беше забранена в много страни, иранският аятолах обяви автора за вероотстъпник и за убийството му беше определена голяма парична награда. Директно от Тел Авив се присъединява и най-четеният израелски писател Етгар Керет. Той е автор на пет сборника, публикувани в 35 страни, както и на комикси, сценарии и десетки публикации в New York Times, Le Monde, Guardian и др. От Финландия се включва и Селя Ахава – носител на Наградата за литература на ЕС. В международната програма ще участват още Естер Херистен, Ешкол Нево, Жил Жобидон, Капка Касабова и Крис Клийв.
СРЕЩИ С БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ

Срещите с българските писатели и поети ще бъдат обособени в три основни жанрови рамки: роман, поезия и разказ. Авторите от България, достъпни за читателите си, ще бъдат Антония Апостолова, Георги Господинов, Георги Тенев, Зорница Гъркова, Любов Кронева, Момчил Николов, Надежда Радулова, Русана Бърдарска и Яница Радева. Светлозар Желев, Николай Грозни и Ксения Банович пък ще представят сборника България за напреднали, а в специалното издание на Поезия и музика тази година ще видим поетите Александър Байтошев, Георги Гаврилов, Габриела Манова, Наталия Иванова и Рене Карабаш. Между поезията и музиката ще бъде и гостуването на писателя, журналист и дългогодишен музикален селектор Светослав Тодоров, чийто аудио сборник с експериментална литература и електронна музика Нищо няма да ти се случи (текстовете са на Светослав, гласът – на актрисата Ина Добрева, а музиката – на Стоимен Стоянов – Nocktern) излезе тази година.

Фестивалът ще се излъчва на живо във Facebook страницата на събитието. Всички срещи ще бъдат качени допълнително в YouTube канала Sofia International Literary Festival.