Започва на 11 декември и продължава 6 дни, в които от другата страна ви чакат над 80 гости, включително силен списък с автори от четири държави с общ език – Германия, Швейцария, Австрия и Лихтенщайн. И да не говорите немски обаче, с щедрата програма из коридорите на НДК езикът за всички ни ще е един, поне за малко.

На тема…

Тази година събитията се завъртат около важен общ център: политическите, социални, аналитични и ангажирани книги. Не бързайте да прекъснете с "мерси, не са за мен", преди да сте погледнали в разнообразните лица на тази литература. Тя говори с хаплива ирония в романите на Роберт Менасе (с когото ще ви срещнем лично следващата седмица) и Алек Попов, които разговарят на 15 декември от 18:00. Поезията като скандал пък е разнищена от Фердинанд Шмац и Йордан Ефтимов на 16 декември от 15:00. А има място и за театър – за него говори превежданият на близо 20 езика драматург Лукас Берфус на 11 декември от 19:00, а Константин Илиев и Явор Гърдев влизат в диалог за театралните бунтари Бертолт Брехт и Георг Бюхнер на 15 декември от 12:00. И това са само няколко глави от цялата история, в която влизат над 40 събития.

Необичайни срещи
Четете бързо: тази година фестът ви предлага експресна литературна среща (с хора като Виргиния Захариева и Иван Ланджев), за която само първите 50 записали се ще говорят с един от писателите за 5 минути. Няма как да си бърборите за времето обаче – темите ще са подготвени от тях, а от вас се иска да седнете отсреща на 12 декември от 20:30. Със записване е и достъпа до една тайна, която разкриват чак в последния момент: четене на поезия, за което ще трябва да им се доверите до финала за мястото и имената на писателите. Ако не на тези двете, отидете на друга също толкова необичайна среща с книгите: на 14 декември от 16:00 ви канят на постановката Госпожица Д (по роман на немския автор Михаел Кумпфмюлер).

Сутрин с децата
Освен сериозните теми, пристигат няколко писатели и илюстратори, чиито шефове са най-малките. Детската програма е шарен списък от срещи и работилници (между 12 и 14 декември от 10:30 до 13:00 и на 15 и 16 декември от 10:30 до 12:00). Запознанство с Прасчо, с героите на Дядо Коледа или с детски писател? Този път може от всичко.
Софийски международен литературен фестивал е от 11 до 16 декември в НДК, входът за всички събития е свободен
Пълната програма е на literaryfest.org и @sofialiteraryfest