12 май
Може да не разбираме много от астрономия, но дори нищожни знания стигат да се досетим: да приземиш сонда, управлявана от Земята, върху комета, обикаляща някъде далеч във вакуума, е страшно предизвикателство и великанска стъпка напред за света. Случва се през ноември 2014, а един от главните мозъци зад мисията, британският астрофизик Мат Тейлър, идва да ни разкаже подробности от кухнята – от 20:30 на Голяма сцена. Лекцията му Мисия Розета. Какво? Къде? Кога? е точно на време и на място, след като сме загряли с Хейзъл Бартън – екстремен атлет с афинитет към пещерите и, разбира се, академични познания по темата. Между 15:30 и 16:30 в същата зала тя ще ни поведе на пътешествието Живот на тъмно – от пещерите до звездите с главни спирки "какви микроорганизми живеят в скалните дупки?" и "как така имат пръст в оцеляването на планетарни тела?". Преди всичко обаче минете през касите – и за двете срещи пускат срещу няколко лева.

13 май
Ричард III управлява Англия само две години, но се постарава да подчертае името си в историята с не едно злодеяние. Оттам нататък обаче и животът, и смъртта му са обвити в дебел слой мистерия. Слой, който преди 4 години учени от университета в Лестър решават да разкъсат с помощта на ДНК изследвания върху кралските тленни останки (които, естествено, първо трябвало да открият). В 20:30 влизаме с билети на Голяма сцена, за да чуем д-р Тури Кинг – археолог, експерт по генетика и вожд на изследователския екип. Ако вечерта ви е заета, елате на същото място по обяд – от 11:30 астрофизикът Никола Каравасилев ще говори на тема Добре дошли на Плутон (без вход). След като разбрахме, че има вода на Марс, може би е крайно време да насочим лупата и към планетата-джудже, за да открием какво крие на повърхността си.

14 май
Ако искате още по ДНК темата, в 12:00 в събота се пъхнете в Камерна зала, за да чуете Радослав Александров. Експертът по молекулярна биология е събрал мислите си във файла Поправката на ДНК – нож с две остриета и, логично, ще повдига върпоси от типа "можем ли", "как" и, най-важното, "трябва ли" да се месим в работата на природата (входът е свободен). Веднага след това се местим на Голяма сцена, където химиците Наско Стаменов и Златина Димитрова ще разказват приказки за магия а ла Хари Потър, само че реални. Дали алхимията е наука, или просто шарлатанство – всеки сам решава, но ето какво знаем със сигурност: търсейки начин да превърне обикновена тенекия в злато, човечеството е направило страшни пробиви в науката като цяло. Слушаме за тях от 13:00 срещу платен пропуск.

15 май
Стига да сте достатъчно бързи, може да сте сред трийсетимата, които ще предизвикат сетивата си в неделя. Между 12:00 и 13:00 фестът преобразява Камерна зала в ресторант на тъмно, но да не стане грешка – това не е покана за романтични срещи на сляпо, а експеримент, след който ще разбирате доста по-добре проблемите на незрящите. По-късно този ден ще е интересно и на Голяма сцена – от 18:30 до 19:30 отново ще бъдем с астрофизика Никола Каравасилев, който се вълнува от още една космическа новина: гравитационните вълни съществуват, потвърдено е! Това отваря цял нов свят за изследване, а Никола ще ни преведе през първите стъпки (които включват и "какво, по дяволите, са гравитационни вълни?" за такива като нас, спокойно). Запазете билети и за двете неделни срещи отсега, докато още има.

Детска програма
Наука за хлапета? Отговорът е не "защо не", а "задължително" и фестивалът се е постарал. Тук теглим две предложения от програмата. На 13 май от 13:30 в BASF Лаборатория (вдясно от входа на театъра) влизат учениците от първи до четвърти клас – вътре ще ги чакат учените Димитър Желев и Евгения Сарафова с купища вълнуващо ноу-хау, като как да си направиш облак от памук или пък да затвориш торнадо в бутилка. Черешката обаче са вулканите, които децата ще се научат да строят сами, включително в домашни условия. За малко по-големите – от пети до седми клас – адресът е Голяма сцена, където между 13:00 и 14:00 ще дълбаят из тайните на биопринтирането. Създаването на предмети за дома с 3D принтер вече не е новина, но с "био" отпред нещата минават на друго ниво – затова тук се включват експертът по темата Делчо Делчев и студентът по медицина Ваньо Везиров, които ще се питат на глас "можем ли да принтираме резервни части за собственото си тяло?". Тези и всички останали детски събития от феста са с безплатен вход.

Софийският фестивал на науката е от 12 до 15 май в Театър София и парк Заимов. Пълната програма е на sofiasciencefestival.bg. Билети 4/5 лв от касите на театъра и sofiatheatre.eu, пропуски за безплатните събития от касите на театъра (до 11 май) и щанд Информация (от 12 май). Резервации за ученически групи на sofiasciencefestival.bg (до 10 май).