“Солтбърн” и “Всички сме непознати” пристигат на 28-ия София Филм Фест

Продължаваме да разкриваме парче по парче филмите, които формират тазгодишното 28-о издание на София Филм Фест. Стана ясно, че новото издание ще срещне публиката на столицата, а и съпътстващите градове, в които фестивалът се провежда, с две от най-обсъжданите заглавия от изминалата година – Солтбърн и Всички сме непознати. 

Описан от Еntertainment Weekly като „готически трилър, поръсен с отровен, бонбонено-бляскав прашец“, Солтбърн – новият филм на режисьорката Емералд Фенел, успя да превземе както интернет пространството, така и филмовия свят. В главните роли на екстравагантната и мистериозна история са Бари Киоган, който впоследните няколко години все повече започва да привлича вниманието ни с невероятната си актьорска игра, а и нашумелият талант от Еуфория – Джейкъб Елорди. До тях застават таланти като Розамунд Пайк, Кери Мълиган и Ричард Е. Грант. 

Филмът разказва историята на аутсайдера Оливър, който започва своето обучение в Оксфорд, там той получава покана да прекара лятото в просторното имение „Солтбърн“, собственост на богатото семейство на новия си познат Феликс. Там той прекарва незабравимо лято, което разкрива пред него красотата и ужаса от живота, изпълнен с богатство и привилегии. И спираме тук с детайлите, защото Солтбърн е от онези филми, които са най-приятни за гледане, когато знаеш възможно най-малко за тях. 

София Филм Фест пристига и с едно друго заглавие, което със сигурност си заслужава да бъде видяно на големия екран, а това е Всички сме непознати на Аднрю Хейг. В главни роли във филма гледаме две от най-нашумелите ирландски звезди от последните години – Андрю Скот и Пол Мексал. „Свидетелство за силата на любовта“, така е описан от критиците филмът, адаптирал романа Strangers на Таичи Ямада. Сюрреалистичната, изпълнена с емоции история разказва за един самотен писател, потънал в спомени за отдавна починалите си родители. Той започва страстна любовна връзка с тайнствен съсед, а връщането му в родния дом го среща с… майка му и баща му (Клер Фой и Джейми Бел), които изглеждат досущ като в спомените отпреди 30 години…

Филмите са част от специалната селекция Калейдоскоп на 28-ия София Филм Фест! Фестивалът тази година започва на 13 март и продължава до края на месеца.