Соня Йончева възражда списанието „Български артист“

Оперната прима Соня Йончева създава или по-скоро възражда издание с почти вековна традиция. На 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност Йончева поставя началото на модерния „Български артист“ – списание за култура.

„Искам да издигна българския артист на пиедестал, да възвърна самочувствието му и да утвърдя ролята му в обществото“, коментира Соня Йончева.

Изданието Български артист се ражда преди близо 100 години, то се появява на небосклона през далечната 1926 г и до 1934 г. излиза като официален орган на Съюза на българските драматични и оперни артисти (първообраз на сегашния Съюз на артистите в България. Тогава в печатното издание откриваме статии като „Човешките права на артиста“, „Обществените театри в Германия и нашите театри“, „Елементи на драматическото изкуство“ и статии на най-разнообразни теми.

Още с първия си брой през 2024 списанието Български артист прави съпоставка със съвременното схващане за музикално разбиране на публиката днес. Всеки следващ брой продължава да изгражда мост между миналото и настоящето, за да се вгледа в дълбочина в предизвикателства и решения за културния сектор в страната ни.

„Това, което съм изненадана да видя, е, че, от една страна, много от проблемите, за които говорим днес, са съществували и тогава – и то не само в български контекст, защото това е била медия с европейски облик“, споделя оперната певица, която влиза в ролята на издателка.

Новото издание посреща читателите и с портрети на артисти, задълбочени интервюта и репортажи, теми, свързани с връзката между изкуството и психичното здраве, силата на културната дипломация. Можем да четем още и рецензии за изложби, оперни и театрални спектакли, както и концерти и филми. Запазена марка на списанието е предвидено да бъде така нареченият „Културен календар“ с предстоящи фестивали, творчески сезони и събития в областта на изкуството у нас.

Български артист се реализира с подкрепата на продуцентската компания на Соня Йончева SY11 Events, като през първата година то ще излиза на три месеца. Първия брой можем да открием още на 24 май, а цената му е 8 лв. През есента се очаква и дигитално-мултимедийно и още по-модерно издание.

Списанието можем да открием в търговски центрове, репове, метростанции и магазини в по-големите градове след 24 май.