Всичко започва през най-студения ден на света. Годината е 1874, а мястото – Единбург, където със замръзнало сърце се ражда Джак. Доктор Мадлен, акушерка с много опит и мъничко мистериозна слава, спасява момчето, поставяйки в гърдите му чарковете от стар часовник, който да бие вместо вледененото му сърце. Джак вече има целия живот пред себе си и само три основни правила, които да не пристъпва – не бива да докосва стрелките на своето сърце-часовник, винаги трябва да контролира гнева си и каквото и да се случва, никога, ама никога не бива да се влюбва… Но се появява Мис Акация – нежно андалусийско създание с омайващ глас, и Джак е обречен. Крехкото му сърце едвам понася любовните трепети, а чувствата го карат да потегли след красавицата на опасно пътешествие из мрачна Европа. Тази Мис Акация се оказва същински ураган в полa, а в историята са забъркани и един чудат хамстер, който се взема за истински изискан господин, малки стъкленици, пълни със сълзи, и случайни срещи с Джак Изкормвача. В създаването на анимацията пък са замесени звезди от френската музикална сцена като Оливия Руиз и ветерана Arthur H, царят на фантастичните истории Люк Бесон и, разбира се, главният виновник за историята, автор на новелата за Джак и вокал на френската рок банда Dionysos – Матиас Малзьо.
И докато чакаме анимацията да стигне до нас, предлагаме да хвърлите едно око на едноименната книга. Ще я намерите на amazon.com (с френското заглавие La Mecanique Du Coeur и съответно английския превод The Boy With The Cuckoo-Clock Heart), като в комплект можете да поръчате и концептуалния албум на Dionysos, носещ идентично с новелата и филма заглавие.
А поуката от цялата тази фантастично-феерична приказка е, че ако искаш да имаш истинско сърце и да го използваш пълноценно, често се налага да си платиш