Сръчните съседи

В понеделник сутринта Цар Симеон свети в слънце и чар, а ние крачим към два адреса с един и същи номер – на 47 там плътно се подпират сито и тезгях.

ТЕЗГЯХ"Всеки втори вече иска да прави повече с ръцете си", казва ни Мила Върбанова – това е първото вдъхновение за нея и Влади Кирязов да отворят място-галерия-зала за курсове. Тук ви подават ръка и топка глина, ако искате да научите как се прави керамика, или отварят бурканче с маслени бои, ако ви щукне да си печатате визитки и картички по стари методи. Влади наема мястото, след като от Sito Studio им казват "в съседство до нас има жестоко празно пространство, идвайте", но шест месеца се чуди какво да го прави. После случайно му попада печатарска преса на художник от СБХ, работил преди повече от 40 години, а малко по-късно разменя на бартер дизайн за грънчарско колело и пещ. Той е толкова добър в керамиката, че отговаря точно на стария критерий – може да научи и дете как да го прави. Затова ТЕЗГЯХ вече имат и курсове за хлапета всеки уикенд, освен индивидуалните за възрастни (пишете им за графика, ако ви интересуват). Монопечатът и литографиите са друга страст на Влади – ако, да речем, искате да напишете и нарисувате ръчно следващата поздравителна за ЧРД. В ателието чакат за колаборации както артисти, които са напред с материала, така и хора, които идея нямат как, но искат да сервират супа в собственоръчно правени купи. Ако нямате желание за това, но ви харесва да пиете чай от чаши без копие или да сложите в банята плочки уникати, звъннете да им обясните идеята и ще ви ги направят. Скоро чакаме да обявят нова изложба, а междувременно и само да минете покрай ТЕЗГЯХ, отваряйте си очите – в радиус от 15 метра като пръски от боя се забелязват графити от предишните им гости, дуото Sunshiners.

Т Е З Г Я Х във фейсбук
0876 978 911

SITO STUDIOДокато се разделяме с Мила и Влади пред ТЕЗГЯХ, от съседната врата излизат широка усмивка и френска преса с кафе – протягаме ръка и се срещаме с двигателя на машинката за ръчен труд Sito Studio. Познаваме Милен (Димитров) и от тениските Душман, а тук остава трайно след един курс на Надежда Георгиева – първият чифт ръце, които вдигат студиото. Тогава урокът толкова му харесва, че вече няколко месеца адски се забавлява да бъде от другата страна ("е, понякога малко доскучава, но само понякога"). Идеята е в курс от ден-два да научат всеки – не само художниците, а наистина всеки, на когото му е интересно – да печата с ръчна техника, която дава копия с опасен чар след няколко стъпки, не толкова трудни за усвояване. После си имаш плакат, тениска, картичка, торбичка или каквото друго желаеш, отпечатано лично от теб, плюс рецепта как да си го правиш и нататък (стига да искаш да си организираш студио вкъщи, естествено). "Тайна е откъде сме взели лампите", казват ни за саморъчно сглобената машина, която се ползва за копията. Всичко тук е в духа направи-си-сам, защото на ситопечата му отива – той дава място за експерименти и в процеса, и в материалите, и в звученето на финалната работа. Иначе Милен и Надя готвят онлайн магазин, гледат в нови посоки за студиото и продължават да движат и техните си проекти (за нейната изложба тези дни пишем на стр. 16). И последно, как защо ситопечат? Защото ръчното усещане прави всеки дизайн по-ценен – и най-простото нещо да сложиш върху тениска, после я носиш с кеф, че си я направил сам.

sito-studio.com
facebook.com/studio.sito