Съседи от горните етажи

Другаде в момента е лято и за някои птици това е толкова съществено, че са прелетели континенти в преследване на слънцето. Други обаче зимуват с нас в града. Не говорим за скромния гълъб – нищо против него, но има толкова други царствени видове. Ето къде да се срещнете с тях и как да им дадете любов по начин, който ще разберат.

Един вариант е да сложите около врата си бинокъл и да излезете в близкия парк. С достатъчно търпение между храстите и без мощна леща ще видите да ловува малък ястреб (кафеникаво-сив, раирана опашка, тънки пръсти) или недалеч от хората да почива на клон. В Борисовата с повече късмет ще чуете почукването на черен кълвач – гнездят в парка. По-трудно ще ги забележите, но десет пухкави грама са полетели неотдавна от Витоша към града, защото тук е по-топло: орехчета и кралчета, най-дребните птици в страната, по 7-8 сантиметра и тегло колкото стотинка. Ако не друго, пробвайте си късмета на път за вкъщи: минете през Министерски съвет или Президентството, за да видите колониите от бързолети около тях и за момент да почувствате гордост – малко други градове ги приютяват.

Не сме станали внезапно експерти-птичари: всичко това разказват от Българско дружество за защита на птиците, организация с десетки проекти за хвъркатите. Докато засаждат дървета, които след 25 години ще станат домове за орли, броят популации и строят изкуствени гнезда, се срещаме с тях за това, което им е най-важно през зимата. Казва се Зрънце любов – кампанията на дружеството, която приканва да организираме хранилки, за да подпомогнем зимуването на дребните птици.

Ето го и по-лесния за вас и мил към тях начин да се запознаете. Не е нужно много – стига чиния на терасата или проста направи-си-сам хранилка (с инструкции от сайта на дружеството), която да пълните редовно. Щом я научат, често ще ви посещават разни видове синигери, черешарки и врабчета, които впрочем са друга гордост на града. Най-трудно им е, когато падне сняг и не могат да откриват храната си – тогава ще ги спасява суровият безсолен слънчоглед или семената. Важно е и понякога да дезинфекцирате хранилката – също като нас, и те си разменят вируси, когато се събират. Ако пък се привържете към извъндомашните любимци, направете им най-огромния комплимент, наричан шеговито "птича торта" – разтопена мас, разбъркана със семена и ядки и оставена да се втвърди в пластмасова чашка. Поставя се на клон, провесена с връв през дъното – синигерите невъзмутимо и без проблем се хранят и надолу с главата.
Дори с целия този живот между клоните на тавана на града зимата е тиха. Птиците са спрели да пеят преди няколко месеца (заради края на размножителния период). Дори да ги храните цяла зима, напролет те пак ще чуруликат единствено за себе си, но никой не може да ви спре тайно да си мислите, че поне част от песента им е благодарност към вас.

Ако решите да поддържате хранилка, отбележете я в картата на Дружеството за защита на птиците на bspb.org, за да знаят колко хора са се включили
Ако ви е интересно да разпознавате различните видове, свалете си безплатното им приложение SmartBirds