Стара слава – три квартала с имена на излезли от употреба градски гордости

Хиподрума

Автор на снимката Lostbulgaria.com, текст Дани Николова

През 20-те години на миналия век цар Фердинанд Кобургготски нарежда в южната част на града да се построи хиподрум. Съоръжението е далеч от грандиозното – паянтова конюшня за десетина животни и дървен навес, наречен ложа, за около 200 души публика. Интересът към състезанията е минимален, но пък апетитите към околните парцели – огромни. Така изниква цял квартал, който и до днес носи въпросното име. Хиподрума е зелен, красив и приятен за живеене, в непосредствена близост до центъра, макар навремето войниците, обитавали лагерните постройки в съседство, да са получавали командировъчни пари заради страхотната си отдалеченост от града.

Захарна фабрика

Автор на снимката Lostbulgaria.com, текст Дани Николова

Името на квартала дава построената преди 113 години Захарна фабрика – най-голямото за онова време промишлено предприятие в България. Първоначално сградата, в която някога са работили над 1000 души, се е издигала съвсем самотна насред полето. След войните обаче земята наоколо се превръща в мечта за десетки преселници. Ако за една нощ те успеят да вдигнат къщата си до покрив, общината няма право да я събаря, гласи тогавашното правило. И новите паянтови къщички изникват като гъби. До 2009 във фабриката са съхранявани архивите на БНТ, сградата е обявена за паметник на културата, никой обаче не се е ангажирал с нейното спасяване.

Мотописта

Автор на снимката Lostbulgaria.com, текст Дани Николова

Мотописта вече официално носи името Гоце Делчев, затова пък самата мотописта Витоша, дала названието на целия жилищен комплекс, е запазена – поне отчасти. В началото на миналия век столичани са се качвали на файтоните и са се отправяли извън града, за да гледат състезания с мотоциклети. Това забавление е продължило и през ранния соц, но пистата малко по малко запада. Сега се водят съдебни дела чие задължение е реставрирането й, шумът от мотори отдавна е заглъхнал, а наоколо се издигат лъскави модерни сгради.