Столица Литература отбелязва 15-ото си издание

По традиция в средата на юни сме си отделили няколко дни за международния фестивал Столица Литература. Петнадесетото издание на фестивала се провежда от 12 до 14 юни и насочва вниманието към темата за болката, загубата и скръбта като лични, социални и културни изживявания. Темата не е случайна, изборът ѝ е направен в  контекста на продължаващата война в Украйна, последиците от пандемията, както и ежедневните конфликти и катаклизми на външните и вътрешните ни светове.

В поредица от дискусии с писатели, програма с кратко кино и един поетичен пърформанс откриваме отговорите на това как темата за страданието присъства в съвременната литература, как различните идентичности и националности преживяват загубата в многобройните ѝ измерения, как се преминава през дълбоките каньони на скръбта с литературни изразни средства.

Първият ден от тазгодишното издание ни посреща в Конферентна зала 2 на Ректората на СУ с дискусия на тема Другите светове: Фентъзи и фантастика от двете страни на океана. В дискусията участват украинските автори на фентъзи и научна фантастика за младежи Володимир Аренев и Наталия Матолинец, като гостите от българска страна са българският писател и преводач Владимир Полеганов и преподавателят по фантастична и утопична литература Александър Попов. Събитието е с модератор Огнян Тенев и е на английски език.

Програмата продължава в The Steps на 13 юни с разговор, посветен на писането за загубата, а в нея участниците са от няколко държави. Носителят на наградата Букър Георги Господинов и талантливата Йорданка Белева са българските представители в дискусията, а в нея участват още Дебра Гуартни и Натали Бакопулос от САЩ и норвежката Хане Йорставик. Събитието е с модератор Надежда Московска и е на български и английски език, като е осигурен превод. След дискусията е предвидена и предпремиерна прожекция на краткия анимационен филм Семеен портрет на чернозема по едноименния разказ на Йорданка Белева, който изследва темата за загубата и скръбта.

В последния ден от фестивала отново сме в The Steps, а за там са предвидени още една дискусия и специален поетичен пърформанс. В 18:00 часа влизаме в дълбок разговор с американските писатели  Джеремая Чембърлин, Едуин Франк, Си Джей Еванс и родните Русана Бърдарска и Емануил А. Видински, за да изследваме темата за паметта. Модератор тук е Ангел Игов, а разговорът се провежда отново на български и английски с осигурен превод. Закриваме фестивала със специалното издание на Актьор срещу поети с тема Загуба и скръб. От страна на актьорите там се срещаме с Анета Иванова, Лора Тенчева и Веселин Петров, а поетите са в лицата на Белослава Димитрова, Никола Петров и Стефан Иванов.

Всички събития са със свободен вход.