Чудовищата, които виреят по нашите географски ширини, се отличават с липса на холивудски блясък и митична мистериозност, но е крайно време да поемат от звездния прах както трябва, за да не страдаме само ние.
БАБА ЯГА
Славянският първообраз на класическата вещица – от превозното средство до недвижимата собственост, гордо стърчаща на един кокоши крак. Баба Яга в колективното ни съзнание е дама на преклонна възраст, с неблагоприятен характер, злокобен смях, лоша хигиена на лицето и магически способности. Американската поп култура неведнъж се опитвала да адаптира руската фентъзи героиня, за съжаление с променлив успех. Баба Яга гостува в комикса Хелбой, анимацията Скуби Ду! и сериала Свръхестествено. Такъв е и прякорът на Киану Рийвс в Джон Уик, а разминаването в половете на героите видимо не притеснява никого. Интересен факт: италианският еквивалент на Баба Яга се казва Бефана и се смята, че през нощта срещу 6 януари пуска през комина чорапчета, пълни със сладкиши за добрите деца и въгленчета за непослушните. Дядо Коледа вече най-вероятно ядосано звъни на екипа си от адвокати.
КАРАКОНДЖУЛ
Друго фолклорно създание, с което са ни плашили бабите, естествено е караконджулът. Това е същество във вид на кукер, което се радва на феноменална популярност във всички региони на страната, единствено с леки разновидности в названието си. В Разложкия край е известен като карако̀нджер, в Странджа – канка̀нджур, в Плевенско е кара̀-кончо, в Троян е познат като кала̀кандзер, в Родопския край е поганец, в Дупнишко – меджарок, в Тетевенско – гундурак, а в Драмско – вонкашно. Иначе оригиналното название идва от турски – "кара" е "черен", а "конколос" значи "страшилище". Според поверията караконджулът изпълзява от мрака точно в граничния период между старата и новата астрономическа година, през така наричаните от християните "мръсни дни". Според народните вярвания тогава "земята е на решето" и всички демони излизат от своите скривалища, бродят нощем до първи петли и пакостят на хората. Факт – само си спомнете какви парти истории знаем за този отрязък от годината.
ТОРБАЛАН
Най-силното педагогическо оръжие на възрастните от памтивека насам. Благодарение на страха от Торбалан са разчиствани играчки, подреждани детски стаи, опазени са не една и две светли дрешки при ядене на лютеница. Интересно е, че страшната приказка за Торбалан, който събира непослушните хлапета в чувал, е разновидност на мита за Баба Яга, като в някоя от версиите даже въпросният господин е неин съпруг, известен под името Дядо Яг. Макар че го чувстваме като "наше момче", Торбалан всъщност е разновидност на испанския El Hombre Del Saco, Човекът с торбата, сам по себе си пренесен зад Океана като The Bogeyman. Преди време след общонационална анкета се оказа, че децата вече не разпознават в детайли какво точно прави Торбалан – познат им е единствено като име, а 42% даже не са чували за него. Сред най-забавните отговори по темата с какво се занимава чудовището бяха диджей, дете без родители, собственик на фабрика, която замърсява въздуха, зъл брат близнак, водолаз, бизнесмен, магьосник и хакер, който примамва деца, води галактически битки и има небесна кула за наблюдение. С нетърпение чакаме дебютния роман на детето, дало точно този отговор.