6 от най-странните музеи в света

Задължително ли е музеят да е „дом“ на висока култура, в масивна сграда и с енциклопедична експозиция, или по-странният аспект на живота също си заслужава да бъде на фокус? Вярваме, че страстта към това, което музеят показва, независимо колко откачено може да бъде то, е напълно достатъчна, за да заслужи нашето внимание. Затова събрахме някои от най-шантавите музеи в света, където може да се види грозно изкуство, течаща вода или извратеният вкус на руския цар Петър I.

Музеят на грозното изкуство в САЩ

„Единственият в света, посветен на показването и почитането на лошо изкуство във всичките му форми“, четем в уебвизитката на музея. Повече от 600 творби, които в традиционна изложбена зала биха предизвикали сериозна вълна от объркване, намират своето място в алтернативния музей. Съвсем подобаващо разположен в старо мазе в Масачузетс, музеят приема само творби, които са толкова ужасни, че би било грехота да останат незабелязани. Картина след картина с размазани цветя и кичозни портрети, могат да преобърнат представите ви за красота и да ви помогнат да възприемете рисунката на 4-годишното си хлапе, закачена върху хладилника, за шедьовър.

Музеят на течащата вода в Китай

Не е грешка в йероглифите. Действително съществува такъв музей, разположен в центъра на Пекин и разкриващ (дръжте си шапките, за да не ви отхвърчат) тънкостите на чешмяната вода в страната. Една от тях е, че водата, която ще потече, ако завъртите кранчето в хотелската си стая, изобщо не е годна за пиене, но това не е обект на експозицията в музея.

Музеят на косачките във Великобритания

Това, което мнозина смятат за най-иконичната вещ, характеризираща хората от предградията, си има цял собствен музей. Ако ви интересува как е изглеждала първата първобитна тревокосачка – това е вашето място. От кралски косачки, принадлежали на принц Чарлз и принцеса Даяна, до най-съвременните и модерни екземпляри, струващи хиляди паунди, този музей позволява на всеки ентусиаст по косенето на трева да се запознае с богатата му (очевидно) история.

Музеят на косите в Турция

Аванос е малък град в Централна Турция и това, с което е заслужено известен, е забележителната традиционна керамика. От известно време насам обаче традицията мери сили с доста необичайна експозиция – най-голямата колекция коси в света, събрана от над 16 000 различни дами. Кичури в най-различни дължини и разцветки превръщат музея в своеобразен Чубака на музеите, а за любопитните всеки кичур коса е придружен от името и адреса на бившата му притежателка.

Музеят на фалосите в Исландия

Исландците често биват определяни като „аутистите на Скандинавието“, но това, че са странни, ги прави доста по-симпатични. Затова включваме и този музей на мъжкия полов орган, който се представя на своя уебсайт като „вероятно единственият музей в света, който съдържа колекция от фалически екземпляри“. Няма порнография (ако сте очаквали), но можете да се възхитите на 276 пениса, от най-малкия – на хамстер (два милиметра) до колосалните интимни части на кашалот (1,7 метра). Музеят получи и първия си човешки експонат от 95-годишен исландец през 2011.

Кунсткамерата в Русия

Първият „универсален“ музей в Русия може и да не ви се стори подходящ за част от селекцията „странни музеи по света“, но дори бърз поглед към колекцията с любопитни предмети на Петър I разкрива защо е попаднал в нашия списък. Първоначалната идея на огромната колекция от повече от 200 000 странности, в това число деформирани фетуси, същества с две глави или допълнителни крайници, дори отрязана човешка глава, консервирана в оцет, е била да разсее вярата и страховете на руския народ от чудовища (макар да не виждаме как точно би сработила тя). Кунсткамерата се помещава в сградата на модерния музей на антропологията и етнографията, където всичко останало е истинска скука, в сравнение с медицинските извращения на Петър I.