"Ще ни поболееш", казва първият посетител след нас, изпратен да купи фигурки за свои приятели. Докато взима "боксьора и жълтия скафандър", го разпознаваме – Иван Богданов от Compote Collective. Шегата му е толкова добра, че ни се иска ние да я бяхме казали. В този магазин за designer toys, както се наричат оригинално, човек трудно се стърпява да не купи нещо – за себе си или за подарък, за хлапе или възрастен. Но болест или мания не е – в задуха на ширпотребата, това е нуждата да имаш нещо авторско и почти единствено в света. Ние лично си тръгваме с полицайче тип Dunny – първата и най-популярна форма дизайн-фигурки, сред които нашият герой е рядкост.

Зад прага на Commanda camp (наречен така, защото събира десетки герои на едно място) светът е по-красив. Добре, ще го кажем: и дизайнът тук боли. Всичко е измислено прецизно и създадено търпеливо от Стефан през последните четири месеца. Заедно с художника Асен Матеев и архитектa Виолета Тонкова, той е една трета от галерия Suspacious и студиото за светлинен дизайн Altronics Light. Но този проект му е личен – и като концепция, и като усилие. Сам прави сгъваемата врата с дървени рамки и мрежа (интерпретирайки оригинала на австрийския художник Klemens Torggler), малките канапета от облицовано ПДЧ, шкафовете с фини надписи на негов си измислен език. И най-вече – дългият плот от суров бетон с вградени метални елементи, върху който са строени фигурките. „Добре се получи, аз си го харесвам”, казва Стефан, а ние не издържаме: „Добре?! Фантастично е!”. Този бетон струва 25лв, а изглежда за милион долара. Като целия магазин, направен с крайно свит бюджет. Въпрос на усет, отношение, умения и знанието, че естетиката се възпитава.

"В Източна Европа няма такъв магазин", обяснява Стефан, когато разпитваме за бранша. Обичайно фигурките са изолирани зад стъклени витрини в някоя книжарница – не можеш нито да ги пипнеш, нито да ги огледаш добре. Тук идеята е да се докоснеш истински до този вид изкуство, проходило в Азия през 90-те, но достигащо пика си сега с развитието на технологиите. Подобно на графитите. И също като тях, дизайн-играчките са преди всичко авторско произведение. Героите често излизат от игри или анимации, които артистите материализират като фигурка (да не се бърка с action figure, това е друга ниша, свързана с кино мърчандайза). Понякога бройките са едва 5 или 20, и дори изработени ръчно. Затова и цените варират – между 20 и 400лв.

"Тук има фигурки, които не можеш да намериш другаде", казва ни Стефан. Обикновените фенове и заклетите колекционери се събират във форуми, където артистите обявяват какво ново ще пуснат скоро на пазара и често тиражът се изкупува предварително. Връзката на Стефан с това "общество" минава през Холандия и Италия, откъдето пристигат играчките за Commanda Camp. Магазинът работи само от седмица, но събира феноменален интерес за страна като нашата, където това изкуство почти няма почва под краката си. На предна линия обаче виждаме войниците от смола на Емилиян Дончев Бонев – единственият наш автор на такива фигурки.

"Като дете съм имал 5 играчки, на които страшно съм се радвал и съм пазил. Помня една червена лампа във формата на гъба – когато светеше, ми носеше много хубаво усещане", разказва Стефан, огорчен от играчките на конвейер, които днешните деца имат с кашони. В това време малко момиченце влиза в магазина с майка си и след хирургически оглед на рафтовете си избира три страхотни екземпляра, подпитвайки дали са "единствени бройки". Точно това иска Стефан – повече деца да се докосват до авторския почерк, да се учат да ценят различното и да имат уважение към вложения труд. Той самият няма фигурки в дома си. "Не съм вещоман и не ги събирам. Харесват ми много като концепция и като развитие в изкуството. Направих това място, защото смятам, че е важно хората да имат допир до такива неща." Казахме ли, че този човек заслужава здраво стискане на ръката – за това, че мисли така и защото ако в Манхатън има едва три подобни магазина, ние в София вече имаме един.

Commanda Camp е на Славянска 7
Работно време: пн-пт 12:00-20:00, сб 16:00-20:00