„Като воин българинът проявява бърза схватливост, той е добре дисциплиниран, издръжлив, добросъвестен. Това са предпоставки, пораждащи онзи боен дух, който прави една армия значима.“ Това е само един от многобройните материали в немската преса в края на 19 и началото на 20 век, когато България нерядко е водеща тема на челните страници на редица печатни издания не само в Германия, но и в други западни държави. Как изглежда българският воин в европейската преса – от въстаниците през 1841 до храбрите войници, защитавали границите на новопоявилата се на картата освободена България – проследява бившият журналист от Би Би Си Димитър Димитров в книга първа от трилогията Светът за българския воин.

Луксозното цветно издание обхваща периода от Нишкото въстание до Балканската война (1841-1912). Авторът Димитров поставя акцент не върху текстовете в тайните дипломатически или военни доклади за България, а върху информацията, появявала се в печатни издания, до които е имала достъп широката общественост в Европа – британските Graphic, Illustrated London News, френските L’Illustration, Monde Illustre, немския Illustrirte Zeitung, италианския Domenica del Corriere. В Светът за българския воин са представени както преводът на български, така и самите оригинални текстове на английски, френски, немски, италиански и други езици. Книгата съдържа богат илюстративен материал – множество илюстрации от западни художници и гравьори за български воини, появили се на една или дори на няколко страници във водещи издания от този период. Включена е и новела за български хайдутин, дело на френски автор, публикувана през 1863, както и множество обяснителни бележки и дати, изписани по стар стил или по юлианския календар, който е в сила в България до 1916.

Книга първа от трилогията Светът за българския воин съдържа над 150 черно-бели и цветни илюстрации, голяма част от които са били на първите страници на западни списания. За корицата е използван фрагмент от илюстрацията Битката в Пирот, публикувана в The Illustrated London News на 19 декември 1885. Впечатляващият труд на Димитров е доказателство за симпатиите на Запада, които следосвобожденска България и нейните български воини успяват бързо да спечелят, извоювайки слава и първостепенно внимание към страната ни и в частност: към българската войска.

Димитров завършва математика в Националната математическа гимназия и СУ Св. Климент Охридски. Като ученик и студент му излиза славата на дисидентски мислещ човек и през 1979. отива на екскурзия в Италия с намерението да емигрира. Прекарва десет месеца в лагерите за емигранти в Триест и Латина, след което постъпва на работа в българската секция на Би Би Си в Лондон. Там създава програмата История и политика, която води до края на 2005. Тя е на изцяло българска тематика и включва множество разговори с българи, емигрирали от комунистическа България. Автор е на книгата Съветска България, излязла в две части, и съавтор в сборника Би Би Си и България. През 2002 Димитров получава голямата награда на радио фестивала в Албена Сребърна вълна за излъчената по Би Би Си програма Светът в действие на 11 ноември 2001 за терористичните атаки в САЩ.