"Когато човек рисува, забравя за всичко останало. Tова е терапия", обяснява ни създателят на màtzalo – Антоанета, разпервайки намацани от глазиране ръце. Процесът със сладкото име е стъпка две в приготвянето на уникални керамични съдове и сувенири, чиито дизайнери сме ние, без да трябва да сме художници. "Дори само да оцветиш една чаша в зелено отвътре и синьо отвън, пак ще е специална, защото си я направил сам. Освен това пастелните цветове, с които я създаваш, стават наситени и ярки, когато дизайнът се изпече и това е забавно – трябва да си представяш как ще изглежда проектът ти на финала и винаги се изненадваш."

Тони строи работилницата в главата си от години по модел на отдавна съществуващи подобни пространства в Австрия, където живее през последните 18 лета. Връща се в София през февруари и отваря прозорците на идеята си само след няколко месеца обща работа с архитектите от funkt. Докато ни разказва историята си, собствените ни фантазии се проектират върху десетките празни керамични платна отсреща – три от стените на мястото са запълнени с рафтове, прибрали всякакви форми и размери за обрисуване, от мъниста за бижута, чаши за кафе и животински фигури до съдове за готвене и сервиране, а скоро и играчки за елхата.

Ако се чудите кога ще ви пуснат и вас вътре за една терапия, màtzalo приема без предварителни уговорки, стига да разполага с празен стол. Трябва да си носите само шепа свободно време – Тони ще ви връчи керамиката, боите, четките и шаблоните и ще ви остави да творите. След колкото-ви-трябва време завършеният ви дизайн минава за блясък през глазиране и се пече на чудовищните 1015 градуса в специална фурна. Два дни по-късно вече е готов за употреба (и даже за съдомиялна машина) и може да си го вземете от Парчевич 48. Или да го изчакате вкъщи от куриер.

Мацането може да се случи и на ваш адрес с консумативи, които Тони ще донесе, а после ще си прибере, заедно с проектите ви за довършване в нейната кухня. Ние обаче препоръчваме да изцапате дланите си на място. Съпортът на домакинята, дънковите супер-престилки за работа (от Mental Syndicate) и ритъмът на Paul & Price от колоните, докато отпиваш от чашата си с вино, не са за прескачане – да не кажем, че са идеалната среда за опичането на цял сервиз с онази шантава овца, която живее в главите ни.

màtzalo е на Парчевич 48 и работи от 11:00 до 20:00 всеки ден без вторник
За контакт 0889 43 55 86 и office@matzalo.com
matzalo.com
facebook.com/matzalo