Както разбираме, престоят ти тук е доста натоварен.
Хаха, да. Включих се в много събития, дадох доста интервюта, а тази вечер ще изнеса открита лекция.

Изтощаващо или по-скоро интересно ти беше?
Странно – изобщо не съм се замислял. Като цяло беше много готино – забавлявах се доста.

Сигурно си успял да се срещнеш с хората, работещи по българската Wikipedia?
Да – вчера вечерта бяхме на чудесна вечеря с тях. Те са 18 души, повечето от които администратори. Освен с административна работа някои се занимават с поддръжка и почистване на сайта – което винаги е било особено важно за нас. Един от тях например се интересува от военна история, друг – от ветеринарство, и двамата бяха разширили много секциите съответно за военно дело и история и ветаринарство и анатомия.

Смяташ ли, че българският клон на свободната енциклопедия се развива добре?
В момента българската Wikipedia има около 75 000 статии и хората се стараят адски много да ги направят 100 000. Би било страхотно, ако успеят до края на годината.

Колко хора са замесени в работата по Wikipedia и колко са в централния ви офис?
Трудно е да се каже колко са доброволците общо. Защото ако си се включил с една статия или едно редак­тиране, тогава не си истинска част от обществото, макар че си помогнал с нещо малко. Други хора пък са доста активни – в световен мащаб тези доброволци са няколко хиляди. Онези, които са на заплата, са 25 – главно в САЩ, но също така един в Европа и няколко за останалата част от света.

Това означава истинска доброволческа Wikipedia армия! Какво мотивира хората да отделят толкова време за каузата?
Първо, на хората наистина им харесва благотворителната идея – безплатна енциклопедия за всеки. И им се струва оправдано да отделят време на тази мисия. Освен това да работиш над Wikipedia е забавно. Защото попълваш информация за нещо, което те интересува, като в процеса срещаш други умни хора, а и цялата атмосфера на работа е много приятелска. Ако не беше забавно, хората никога не биха се захванали.

Представял ли си си колко влиятелна ще стане Wikipedia, когато стартира проектът?
Когато започвах, погледнах списъка с топ сайтовете в света, където бяха encyclopedia.com и yahoo.com, и си помислих: ако се постараем, можем да попаднем в топ 100 или дори в топ 50. Сега обаче сме номер 4 в тази класация – което е много повече, отколкото предполагах.

Wikipedia съществува от 8 години, но до момента няма сериозна конкуренция. Защо се получава така?
Предполагам, че най-вече защото е благотворителна, нестопанска организация. На сайта няма реклами – на практика имаме малки разходи, но пък имаме и изключително малки годишни приходи. Засега никой няма интерес да се съревновава с нас, защото това не е доходоносен бизнес, хаха.

Преди няколко месеца имаше кампания за набиране на средства за Wikipedia – в крайна сметка събрахте няколко милиона долара. Защо хората откликнаха толкова лесно на призива?
Интересното е, че когато обмисляхме идеята за тази акция, бяхме притеснени дали световната криза ще позволи на хората да отделят пари. Но когато започнахме кампанията, видяхме, че притесненията ни са били необосновани. След като сложихме личното ми послание, нещата потръгнаха дори повече. Струва ми се, че хората ползват често Wikipedia и тя им е адски полезна, затова и искат да допринесат с нещо за постигане на целите й – безплатна, неутрална, висококачествена информация.

Смяташ ли, че Wikipedia е едно от най-важните явления в развитието на интернет?
Да, разбира се. Ние израснахме от спукването на dot com балона, но по времето на dot com бумът интернет вече изглеждаше като място с pop up реклами, spam и продажба на кучешки храни. А Wikipedia е завръщане към корените на интернет – световен уред за разпространяване на информация, върху който всички могат да работят.

Има ли генерален план за развитието на Wikipedia в близките 5-10 години?
Най-важно ми се струва развитието на проекта на езици от развиващите се страни. Вече сме доста напред на повечето европейски езици, развиваме някои от езиците в Индия, популяризираме и китайската версия, но все още имаме малко съдържание на африканските езици – смятаме да променим това.

А случвало ли се е достъпът до Wikipedia да бъде ограничаван в някои страни?
В продължение на 3 години в Китай бе изцяло блокиран. В момента вече е позволен, но не знаем какво ни готви бъдещето там. Все още има страни в света, където се налага интернет филтрация – така се ограничава влизането в отделни страници на Wikipedia. За жалост ние не можем да направим нищо по въпроса.

Ти вече направи революция в интернет – как обаче би променил обществото или икономиката, ако имаше тази възможност?
Хаха, това е много голям въпрос. Смятам да се занимавам само с това, в което съм добър – да правя интернет по-полезен за хората. Ще оставя другото на по-умни от мен хора.

Има ли друг проект, върху който работиш встрани от Wikipedia?
Да, развивам Wikia – моя стопански проект. Както казваме – там изграждаме останалата част от информационната библиотека. На wikia.com ще откриете неколкостотин Wiki общества – някои от тях водят политическа дейност, някои се занимават с електронни игри, развлечение, спорт. Отделям много внимание на тях – искам да направя всичко лесно за употреба и да включа още много хора.

Смяташ ли, че щеше да постигнеш това, което имаш днес, ако не бяха произведенията на Айн Ранд и Фридрих Хайек?
Със сигурност трябва да отдам значимото на тези мислители. Особено на Айн Ранд и нейните истории във The Fountainhead – оттам черпих най-вече вдъхновение да преследвам онова, в което вярвам. Да имам смелостта да направя нещо различно, вместо да лежа по цял ден. Много съм благодарен за това.

През годините чухме различни обвинения към теб – най-вече за злоупотреба с пари и власт. Дали това е провокирано от някаква завист?
Някои от тези обвинения са заради завист, други идват от хора, които обичат да говорят, независимо дали казват лъжи или истини. Предполагам, че така е с всеки, който по някакъв начин е обект на общественото внимание. Най-често игнорирам тези твърдения и се концентрирам върху работата си.

Какво всъщност обичаш да правиш, когато не пътуваш между различните клонове на Wikipedia?
Прекарвам адски много време онлайн – отговаряйки на хиляди имейли.

А случва ли ти се да нямаш достъп до мрежата в продължение на поне няколко дена?
Точно това ще направя тази година. За лятото съм предвидил дълго пътуване през горите заедно с дъщеря ми – без интернет и без мобилен телефон. Надявам се да е вълнуващо.

Интервюто е осъществено със съдействието на Искра Ангелова


Wikipedia e на wikipedia.org
Българската Wikipedia e на bg.wikipedia.org
Личният блог на Джими Уейлс е на blog.jimmywales.com