SUN TRIBE FREE OPEN AIR
Отманли, 26 и 27 юли, вход свободен
 
По главния път Бургас-Созопол автобус номер 5 ви води до 42°25’48.41"N 27°32’21.14"E или парк Росенец (познат и като Отманли), който в два дни се огражда от подбрани музиканти и диджеи. Ако има как целият дълъг уикенд да ви е свободен, оставете своята (еко) следа в гората, удобна за къмпинг. Петъкът, 26 юли, е резервиран за реге, хип-хоп, дъб и дръмен-бейс микрофоните на Jahmmi Youth и SkilleR и селекторите в същия стилов поток Lim King, Dmono, Defragler, Zion, Gaza, Ivo Happy, slow2move и организатора на феста Daft Dub. Втората вечер стриктно ходи по психеделичните транс стъпки на Djane Boo, Marshmellow, Pacific и още в обстановката на светлинно шоу и 3D мапинг, които буквално раздвижват дърветата и земята под краката ви. Морето е само на 5 минути пеша оттук и ако не искате всичко това да спира нито за година, Sun Tribe приемат дарения на collectim.com и patreon.com.

PERELIK WORLD MUSIC & JAZZ FESTIVAL

връх Перелик в Родопите, 27 юли, 20:00-23:00, вход свободен
  
За 14-а година подред фестът качва феновете си на страшните 2191 метра надморска височина в планината край Смолян. Там, осветена само от огън и свещи, плевнята на върха става трибуна за музиканти, които иначе трудно ще видим един до друг. Ицо Хазарта и Бат Венци се изправят със старите хитове на Ъпсурт, в които поемат и частите на Буч, а първият повежда публиката и през своя нов Неправилен Рап. Испано-френското дуо Жан Пол и Мишел пък заговаря на френски над латино китара със средиземноморски нюанс, докато Tuba Brass Band се подготвят с духови инструменти за малко по-народно преживяване. Под звездите на Родопите излиза и соул вихрушката Джанис Харингтън, която за 77 години е пяла до Би Би Кинг и Лионел Хамптън, а сега дълбокият ѝ глас се слива в общ език с трумпета на Венцислав Благоев.

БОРОВИНКОВИ НОЩИ

хижа Амбарица в Стара планина, 26-28 юли, вход свободен
  
Пазят подробностите до последно, но основното е ясно – хижа Амбарица пак светва за своите нощи на боровинките и свободните души. Ако сте от тях, стягате сак и удобни обувки, качвате се на Троянския Балкан и под китарите на две банди, гайдите на фолклорна група Равнец и електронния темп на диджей се отпускате в тридневна програма от народни танци, зумба и йога. По-здравите в ръцете могат да се наредят за състезание по цепене на дърва, докато наоколо покривки разпъват работилници за рисуване върху текстил, правене на магнити, пирографиране и дърворезба. За пръв път пространството пред хижата се отваря за белия екран на kinematograf.bg, на който на 26 юли гледате четири късометражни филма от България, Нова Зеландия, Великобритания и Испания. За подробната програма минавайте често през @HijaAmbarica във фейсбук.