Преди да се насочим към книжарниците обаче, изброяваме трима автори, които ни хващат с умението си да ни отвличат в истории, които оставят отпечатъци.

ЗДРАВКА ЕВТИМОВА
"– Кръв от къртица! Кръв от къртица! – викаха, кряскаха, блъскаха се. Всеки имаше мъка вкъщи и нож в ръката." Така завършва разказът Кръв от къртица от Здравка Евтимова, който ни задържа и шокира с умела игра с думите, които ни гледат с крясък под заглавието. Той влиза в учебниците по литература за осми клас в САЩ. Един покрив дели с истории на Рей Бредбъри, Айзък Азимов и Едгар Алън По в дяла Тръпката, която изпитваме при изживяване на нещо страшно. Иначе писателката е родена в Перник и има множество публикувани сборници и книги, сред които Сълза за десет цента, Зелените очи на вятъра и Пернишки разкази. Споделя, че времето ѝ за писане е крайно ограничено и намира хората от разказите си след полунощ. Тръгва по пътя си на писател благодарение на своя баща, за когото измисля истории, преди да заспи. Първият ѝ пълнокръвен сборник излиза след 20 разказа, написани с химикал, които периодично намират място във вестника на Софийскиа университет. Днес нейната проза се позиционира в литературни списания от САЩ, през Япония до съседна Македония, а разказът ѝ Seldom (Рядко) е включен в антологията Най-добра европейска проза 2015.
ГЕОРГИ БЪРДАРОВ
"Ей, тази история никога няма да ми омръзне да я разказвам. Може би защото в един ден стигнах края на света, изпих пет ракии, усетих Бог и почувствах колко е хубав животът…", пише Бърдаров в най-четения разказ из интернет За петата ракия или колко е хубав животът. Но нарицателното „писател“ при него върви рамо до рамо с титлата му на доцент доктор по География на населението и селищата, поради което преподава в Софийския университет от 2002 насам. Също така хваща сценариите на телевизионни предавания като Стани богат, Това го знае всяко хлапе и Аз обичам България. Извън академичните среди обаче името му започва да прелита активно покрай ушите ни след романа Аз още броя дните, който взема златото в конкурса Ръкописът на БНТ 1. Историята за Давор и мюсюлманката Айда, които искат да избягат към свободата по време на обсадата на Сараево, се пресреща с важни въпроси за войната и нейната брутална действителност.
МИРОСЛАВ ПЕНКОВ
"Отвън някой така заблъска вратата, че цялата автогаричка се разтресе. Провикна се мъжки глас: Отваряйте бре, магарици! Бурята съвсем ни застигна." По книгата Щъркелите и планината Мирослав работи заедно с Майкъл Онтаджи – автора на Английският пациент. В нея четем за един емигрант, който се завръща в България при своя дядо, скрит сред магията на Странджа. Точно когато пролетта разцъфва, а щъркеловите ята долитат, стари призраци от еничарско, хайдушко и нестинарско време се събуждат, а заровени тайни надигат глава от прахта. Тази история идва дълго след като Мирослав заминава да учи психология, а след това и творческо писане в Арканзас. Разказите му хващат окото и печелят куп награди, а сборникът му На изток от Запада е издаден в 12 държави. Носталгията е двигателят, който задвижва историите му, като в България си идва всяка година за няколко месеца. Въпреки това рядко вплита биографични елементи в своята проза. "Всички поколения са наранени и травмирани и всички поколения трябва да търсят връзка и в крайна сметка освобождение от тези преди тях, ако искат да се движат напред по свой собствен път", казва Мирослав пред интернет списанието fictionwritersreview.com.