Танцуваме и се учим с ES’BAL TRAD

На 20 април ES’BAL TRAD пристига с предизвикателството да обедини българската народна музика с богатството на балфолк културата, създавайки вълнуваща атмосфера на приятелство, усмивки, музика и танци.

Балфолкарията е подкрепена от Културния институт Сервантес в София и ни кани на едно незабравимо преживяване, което е разделено в две части – танцувални работилници и бал.

Започваме още в 11:00, тогава е предвидено време за запознаване, а веднага след него се хвърляме в света на народните танци с Димо Славчев от Дивля. Димо Славчев е лидер на клуба за народни танци Divlya от 2006 г. Той е хореограф на представителната група на българските фолклорни танци от центъра за култура „Наука и природа“ от 2010 г. Неговите танцувални работилници ни въвеждат в неравноделни  български ритми. Заедно учим традиционни български народни танци – копаница, ширто, гинка, пайдушко хоро и много други.

Следобед се учим на балфолк танци с Juanfe Carrasco. Учим се на мазурка – скотиш фохо и други. Juanfe Carrasco, завладян от китарата, пеенето и ритмите още от юношеството си, изследва различни танцови стилове като фламенко и съвременен танц. Докато не открива балфолка и огромните възможности, които този стил предоставя за сливане на европейските музикални традиции и други видове танци.

От 20:00 е време за балната част на вечерта. Започваме от 20:30 с испанския музикален състав Bal do Mero – цигулка, кларинети акордеон, който възниква от трепетите и любовта на трима музиканти към фолк музиката и танца. Сара Кабальеро, Родриго Носеке и Силвия фон Надие решават да оформят тази фолклорна подводна приказка, за която създават песни с различни ритми, винаги вдъхновени от морските дълбини.

В 22:00 е време за Div Plet. включва Lou Carrig на акордеона, Isabel Sokol-Oxman на гъдулката и цигулката, Damian Diaz Merlis на китарата и Stiu Ivanov на перкусии и кавал. Членовете на групата идват от различни части на света, включително Ирландия, САЩ, Аржентина и България, но всички споделят страст към традиционната българска музика.

Събираме се в центъра за Наука и природа на ул. Цар Самуил 86. Танцуваме, забавляваме и се учим заедно в рамките на  ES’BAL TRAD. Билети за събитието си вземаме от тук.