Театър на фокус: Елементарните частици

Да се разпаднете на елементарни частици е съвсем вероятно, след като гледате едноименната постановка в Камерната зала на Народния театър. Това е произведение, което има за цел (и успешно я постига) да бръкне там, където най-много боли – да изведе на показ най-отблъскващите човешки въжделения, помисли, качества и да ни накара да проумеем, че именно те ни съставят като хора. 

Елементарните частици на Крис Шарков е базиран на провокативния роман със същото заглавие от Мишел Уелбек – противоречив, откровено скандален съвременен френски писател, който критиката или мрази, или обича – средно положение няма. Уелбек е известен със своя мрачен хумор, често обиден и напълно мизантропски възгледи за човечеството и света.

Важно е да бъде отбелязано, че в този текст отсъства претенцията за сравняване на вярност с оригинала и гледната точка изцяло се основава на преживяното в театъра. Полето на Елементарните частици оперира в някакво свое специфично измерение, което обхваща целия спектър на човешката психика до най-тъмното ѝ ъгълче, и да бъде представен сюжетът на произведението не би било достатъчно, но все пак е необходимо – историята следи паралелно животите на двама полубратя – Брюно и Мишел, единият неуспешен писател, със зависимост към секса и в лабилно ментално състояние. Другият е в същото (ако не и по-крехко) психично положение, но това сякаш не е важно за околните, защото Мишел е велик учен, открил начин, по който човекът да мине отвъд лимитите на своята природа. Защо? Защото самият той не е в състояние да обича и вместо да се изправи срещу тази истина, предпочита да накара всички останали да станат като него. Свят без чувства е свят без тревоги. За два часа време на сцената са разгърнати абсолютно всички понятия, върху които само човекът може да размишлява и преживява – любов, омраза, самота, самосъжаление, пол и идентичност, тъга, загуба, старост, смърт. На фона на този коктейл от крайни емоции е надвиснало бъдещето, хитро представено през дистопията на Хъксли и неговия Brave New World – има ли смисъл от човечеството изобщо и неговите непростими недостатъци? В нашия свят, в който стремежът към безсмъртие е издигнат в култ, всички онези елементи, които съставят материята на човешкото същество, са напълно разобличени в търсене на логичното им значение. 

Елементарните частици на Крис Шарков гладко се плъзгат по ръба на сетивата, като освен класическите театрални форми, е използвана и мултимедия, типичен инструмент за режисьора, който тук я налага по забележителен начин: деликатната игра със слуха ни действа през цялото време благодарение на музиката, написана специално за постановката, а очите бягат между актьорите на сцената и екраните в двата срещуположни ъгъла на залата, на които гледаме всичко онова от драматургията, което иначе само трябва да си представяме. Тази допълнителна комплексност на действието е разказана по автентичен начин и чрез семплата, но блестяща сценография, която неизбежно въвлича наблюдаващия в дълбините на случващото се. За това огромна заслуга имат и актьорите, които по толкова фин и същевременно натуралистичен начин успяват да покажат крайните и най-безнадеждни състояния, присъщи за всеки човек, но за които далеч не всеки би си признал. 

Ще го бъде ли това човечество или не и има ли светът нужда от него – Елементарните частици не дава готови отговори, а дръзко пита по начин, който оставя дълготраен отпечатък. 

Всички предстоящи дати на постановката са ТУК.