Чимаманда Нгози Адичи – We should all be feminists

В биографията й пише, че е награждаван новелист и феминист, а последното в родната й Нигерия (и не само) означава "тъжна жена, която няма съпруг". За да не стават обърквания, по-късно Чимаманда се определя като "щастлив африкански феминист, който не мрази мъжете, харесва червило и носи високи токчета". В тази лекция тя подправя десетина истории от живота си с щедра ирония, на която се смеем, разсъждавайки: да, има нужда да се говори, защото "преди хиляда години е било логично физически по-силните да ръководят света, но днес лидерът трябва да е креативен, интелигентен и иновативен, а за тези качества няма женски и мъжки хормони".

Паула Джонсън – His and hers… healthcare

Знаете ли, че всяка клетка в тялото ни има пол? Или че от 100 непушача, болни от белодробен рак, 70 са жени? На практика изразът "различни до мозъка на костите си" е напълно верен, а лекцията на доктор Джонсън обръща внимание на това, че жените и мъжете преживяват много болести (включително и тези на сърцето) по различен начин. Уредите за помощ и превенция обаче са изработени само спрямо мъжкия пол. Проблемът е ясен, чуйте останалото.

Джими Картър – Why I believe the mistreatment of women is the number one human rights abuse 

"Аз съм благословен да бъда бивш президент на САЩ", казва Картър – нобелов лауреат за мир и мисионер в над 145 държави, където не е подавал ръка само на аристокрацията. Тази лекция е важна от-до и стиска здраво за гърлото с всяка причина, която чуваме – от всички 30 000 цитата от Библията за това, че жената трябва да слугува на мъжа през женското обрязване до трафика на хора и проституцията, която насочва закона срещу жените. След всичко изброено, неговото последно заключение е: "истината е, че като цяло на мъжете не им пука". Иска ни се да не вярваме, че е така.

TEDxMladostWomen е на 29 октомври в ДНК и на tedxmladostwomen.com
В реално време слушаме лекциите на @TEDxMladostWomen в туитър и фейсбук