При безоблачен живот не се сещаме за тази категория технологии, а точно тогава им е времето. Вместо с паника, случаите "изгубих нещо, помощ!" се разрешават от няколко умни глави, с които да го откриете отново.
Започваме от плочка с връзка – потърсете bluetooth tracker в Гугъл и ще ви излязат цял отбор безжични следотърсачи от различни марки. Идеята е в две части: прикачвате малко, плоско устройство към каквото решите – портфейл, ключове, велосипед, а приложение в телефона ви следи точната му локация. Специално са направени така, че да ползват ниска енергия – не изстискват телефона ви, а самата плочка се подхранва с нови батерии през около шест месеца. Онлайн ще намерите варианти от крайно евтини до ценни с екстри (като Tile върху сиамката отдолу), но общото между всички е, че не ви насочват тихомълком, а имат и ясен глас: ако им наредите, започват да звучат като аларма. Тази технология е далеч от утопия – ще ви даде възможност да следите вещите само на десетина километра от себе си, но пък e незаменима, ако търсите къде на плажа сте изпуснали ключовете от колата или за да следите вързаното наблизо колело, което може и да запищи, ако е в опасност.

Какво става обаче, ако ви липсва телефонът? Има приложения, които го заключват, показват къде се намира и дори изписват съобщение на екрана (с идеята да предложите откуп за отвлеченото или изгубено устройство). Някои са по-радикални: с Gmail през лаптоп излизате от пощата на телефона си и изтривате всички файлове в него – полезно, ако сега се сещате, че вътре сте записали кода на алармата за офиса. Има и такива, които са добра качулка след дъжд, инсталирана дистанционно, след като загубите устройството си. Вероятно имате вградена елементарна защита, но допълнителен катинар винаги си струва – търсете например Prey Find My Phone или Cerberus.

Ако пък сте някъде на път и носите най-ценното на гърба си, поне го сложете в максимално стисната раница. Намират се пак онлайн, като потърсите anti-theft – технология, която тук означава невъзможен за срязване плат и скрит от погледа цип, така че никой да не може да дръпне ухото му (може да е притиснат към гърба ви или да е с хитро и неочаквано разкопчаване). С такава чанта носите със себе си истинска крепост – ето я последната стъпка за непоклатимото ви спокойствие.