I’M YOUR WOMAN
Amazon Prime Video, от 11 декември
Винаги сме подозирали, че актьорският диапазон на Рейчъл Броснахан се простира отвъд остроумната й героиня от The Marvelous Mrs. Maisel, първата дама на стендъп комедията от 50-те. В I’m Your Woman (хибрид между кримка, гангстерски трилър и филм ноар) я заварваме в различна епоха и прическа, но със същия плам в погледа, който не угасва и за миг, докато екранната й двойничка Джийн преминава пълна трансформация от неуверена домакиня до новоизпечен боец, бореща се за живота си с пистолет и бебе на ръце. Звучи абсурдно, но Броснахан и многопластовият сценарий на Джулия Харт (която е и режисьор на филма) придават изненадващо дълбока за жанра правдоподобност.

МАНК (MANK)

Netflix, от 4 декември
Любимият ни Дейвид Финчър се завръща към игралното кино със стилизирана черно-бяла епопея за Холивуд от 30-те и 40-те и една от неговите най-ценни продукции за всички времена – абсолютната кинематографична класика Гражданинът Кейн. Режисьорът Орсън Уелс обира лаврите за него, но биографичната сага на Финчър насочва прожектора към не по-малко важна фигура в екипа – циничния бивш журналист и отявлен любител на чашката Херман Манкевич (Гари Олдман) и неговата отчаяна борба да завърши титаничния сценарий, за който в крайна сметка поделя славата с Уелс (Том Бърк). Филмът е разточителен реверанс към златната ера на киното, в който всеки кадър е наслада за окото, дори когато в него не присъстват Аманда Сайфред или Лили Колинс.

SYLVIE’S LOVE
Amazon Prime Video, от 25 декември
Холивудските романтични мелодрами, и въобще – така наречените „женски филми“ са отживелица и клишета или поне така сме свикнали автоматично да ги категоризираме заради многото провалени съвременни прочити на стила. Драмата Sylvie’s Love (с блестяща Теса Томпсън в главната роля) се появява, за да развенчае тези митове и да ни пренесе в по-простички времена, когато екранният романс е приветстван начин да се спасиш от ежедневието поне за малко. Стилистиката и автентизмът на епохата и чувствата са това, което ни грабна (нас и критиката на фестивала Сънданс), но ако сте почитатели на Тетрадката, сюжетът също няма да ви разочарова.

УЕНДИ (WENDY)

HBO, от 19 декември
Киноиндустрията не се отказва да преосмисля, пренаписва и преснима старата викторианска приказка за непорастващия Питър Пан и неговите изгубени момчета. Не сме напълно сигурни доколко е необходимо, но поредният прочит на историята – Уенди – така или иначе дебютира по HBO в края на месеца с обещанието да ни покаже своя версия на Невърленд през очите на единственото момиче в бандата вечни хлапаци. Предупреждаваме, че макар да се позовава на обичаната класика на Бари, сюжетът клони повече към смесица между Повелителят на мухите и магичния реализъм на Тери Гилиъм.

ЧЕРНОТО ДЪНО НА МА РЕЙНИ (MA RAINEY’S BLACK BOTTOM)

Netflix, от 18 декември

Представете си Чикаго от 20-те, задушен, оглушителен блус и двама музиканти в схватка на волите по време на един паметен студиен запис. Добавете неузнаваемата Виола Дейвис в образа на огнената „майка на блуса“ Ма Рейни и Чадуик Боузман в последната му екранна роля като тромпетист с голямо его и амбиции, и получавате, както убедително предрича критиката, Оскаровия фаворит на годината. Легендарно време, клаустрофобично място и опънато като струна действие, събрани в едно, плюс музика на килограм – едвам се навихме.

Б А Л ЪТ (THE PROM)

Netflix, от 11 декември

След пълното бокс-офис фиаско Котките още един мюзикъл с участието на Джеймс Кордън ни се стори в повече, докато не видяхме Мерил Стрийп, Никол Кидман и Райън Мърфи в каста. Ако дамите се справят с високите ноти дори наполовина толкова добре, колкото в Mamma Mia! и Мулен Руж, а режисьорът сервира поне част от визуалното пиршество, с което ни засити в Зловеща семейна история, Клуб Веселие и Сестра Ратчед, скачаме на борда без резерви. Успокоява ни и фактът, че The Prom е адаптиран за кино от сцената на Бродуей, а там рядко издишат откъм сюжети. В този специално няколко обсебени от славата театрални звезди преглъщат своето его, за да помогнат на едно обикновено момиче да отиде на училищния бал с приятелката си. Очакваме блясък, неон и конфети, нищо по-малко!

SOUND OF METAL

Amazon Prime Video, от 4 декември

Онези, които си спомнят фестивалното мокюментъри Всичко се прецака, Пийт Тонг от 2004, ще открият много прилики със сюжета на Sound of Metal. Въпреки това по никакъв начин не гледаме на него като на плагиатство, а като на още един успешен и затрогващ опит да надникнем в драмата на прогресивно оглушаващ музикант, който се бори да приеме жестоката реалност и да открие смисъл в плашещото бъдеще. Британският актьор от пакистански произход Риз Ахмед (Rogue One, Венъм) вече бе затрупан с хвалебствия заради убедителното сливане с екранния си образ и гледайки трейлъра, няма как да не се съгласим.