Пътуване

Да видиш тънкото гръбче на прочетена книга в библиотеката е като да гледаш точката на любим град върху картата. Преди да го посетиш за пръв път е бил само име, а сега отваря в теб спомени за улици, за късна вечер на пристанището, за изгубен чадър. Да четеш за пътуване, също както да дишаш въздуха на нов град, отваря дробовете по-широко. Така може да свържете някой летен ден, в който времето се разпада като пясък в шепа, например с Горещо мляко на Дебора Леви. От романа се вее парещият вятър на Испания, който следва героинята през всякакви странни ситуации в търсене на дълбочина. А може би ви се ходи не само другаде, но и в друго време – например в Древна Гърция, когато по сандали са крачели богове. Стъпете в Цирцея на Маделин Милър: роман за богинята, изгонена да живее сред смъртните заради силите си. В митовете такова решение няма да реши нищо за дълго, ясно е.

Отношения

Може би тази година искате да бъдете по-добър приятел. Неаполитанските романи на Елена Феранте (четирилогия, която започва с Гениалната приятелка) няма да ви бъдат идеалният съветник, но пък мракът, трудното и чудесното в приятелството са събрани в упойваща и странна история за момичета, родени в най-бедния квартал на Неапол. А може би искате да потънете в любовна история. Едва ли нещо друго е така искрено романтично, както да погледнеш открито не само добрите, но и скучните, и лошите моменти в една връзка. Като в Посоката на любовта на Ален де Ботон: роман за всичко, наистина всичко, което се случва между двама души. Приказките приключват, когато двойката се събира и "заживява щастливо" – тук това е началото на историята.

Любопитство
С какво ново умение изпратихте миналата година; какво искате да научите през тази? Може би още чакате апетита си да ви насочи. Опитайте например някоя от книгите на Оливър Сакс: невролог, който и за секунда не забравя, че мозъкът е закачен за тялото и личността, и покрай случаите в практиката си, всъщност не спира да говори за живота. Ако погледът ви е насочен извън вас, вместо навътре, вземете Откривателят на природата на Андреа Улф: повече от биография на учен с огромно любопитство, който пръв вижда, че всичко наоколо е свързано в постоянна симбиоза. Книгата следи Александър фон Хумболт във всяка важна крачка, мисъл и откритие. Двамата с Оливър Сакс едва ли ще ви накарат да станете лекар или да напишете енциклопедия, но пък правят друго: хранят усещането колко е странен, голям и пълен светът около нас.