Зърнахме го и ние, от плът и кръв, и останахме поразени. Граф Тери Рандъл (защото е 16-ти граф на Родънбери, но така и не използва титлата си, колко скромно!) живее в София, преподава дикция и винознание (а често двете дисциплини едновременно) и действително се прехласва по опазването на природата. Сигурно все някога се е случило да чуете онази стара екошега – „Пазете Земята! Там си държа всички неща!”, но случаят с Тери Рандъл далеч не е такъв. Любовта му към природата е силна, дълбока, искрена и прастара. „Бях едва на 7 и баща ми ме заведе в един зоопарк”, спомня си Тери. „Докато разглеждахме ламите, една от тях се приближи до оградата и ми се изплези. Отвърнах й със същото, а тя пък ме наплю, после видимо развеселена се отдалечи и започна да хрупа някаква зелка. Много се стреснах и се разревах, а около мен веднага се събраха пазачите на зоопарка. Очаквах да ми се скарат, че съм подразнил животното, а те започнаха да ме прегръщат и да ми благодарят. Оказа се, че ламата била изпаднала в нещо като депресия – отказвала да се храни, почти не се движела и на нищо не обръщала внимание. Пазачите ме увериха, че явно съм й помогнал. Бях много горд от себе си и реших, че трябва да помагам на животни в беда”. Е, оттук насетне съдбата на Тери е предопределена. Макар житейският му път да му предоставя какви ли не възможности (бил е сервитьор, танцьор на ирландски танци, разносвач на пица, актьор, водопроводчик, продуцент на джаз-оркестър и помощник на ветеринарен психиатър), Тери разбира и избира призванието си така – истински пазител на околната среда!
От няколко години Тери живее в България (честити сме ние!), където продължава да върши добрини и да заразява останалите с убеждението си, че да се помага на природата е важно. Попаднал в страната ни след паспортен инцидент (за който са виновни една коза, един ядосан таралеж, един объркан бухал и домашната сливовица на домакина му дядо Гочо…), Тери вече е убеден, че това е най-хубавото нещо, което му се е случвало. „Дори да не бе станал инцидентът с паспорта ми, пак бих останал тук доста по-дълго от предвиденото”, казва той, а докато чака новите си документи се учи да плете традиционни български терлици, пише стихове хайку и вае сложни скулптури от лед.

Още за истинския (а може би напълно измисления) живот на Тери Рандъл и кампанията на GLOBUL Върни стария си телефон за рециклиране и спечели 50лв. отстъпка за нов смартфон вижте на Globul.bg или на facebook.com/GLOBUL