That Old Chestnut

Този английски идиом означава "стари новини". Нищо ново в това, че и тази година поне до Коледа ще се оглеждаме за сладки кестени. Ако и вие сте така, вземете тези три рецепти – не че току-що сварени и горещи нещо им липсва, но няколко добавки ги правят заря.

Печени с подправки

Ако търсите АБВ-то на печените кестени, ето как стават най-добри. Правите им по един хикс с остър нож отгоре върху кората, след което ги измивате добре и ги слагате на грила или във фурната. Готови са след 10-15 минути, зависи от силата на огъня (само ги обръщайте понякога, за да не прегорят). После загрейте масло с малко канела и кардамон и залейте обелените печени кестени. Сервирайте ги веднага, докато са още горещи и ароматни. Ако търсите компания за вино, вместо тези десертни подправки сложете розмарин и малко сол – което и да изберете, кестените направо грейват.

Забъркани с коняк

Сварени или печени, няма значение – въпросът е да са достатъчно меки, преди да ги сложите в пасатора. Ние добавяме малко коняк за аромат, кафява захар за още сладост и вода за разреждане и ги пасираме, докато станат на крем. Можете да ги комбинирате с лешници или орехи, ако искате ароматът на ядки да ви е по-ясен на езика. Резултатът е нещо като фъстъчено масло, което върви със също толкова храни: върху ябълка, с бисквити или върху овесените ядки на закуска.

Увити в шоколад

Трюфелите с кестени имат сто варианта – като изключим това, че ви трябва известно време, за да направите топчетата, рецептата е страшно проста. За един малък куп трюфели ние действаме така. Докато разтапяме на водна пара един натурален шоколад, разбиваме три лъжици масло със захар. Към тях добавяме 250гр пасирани кестени, а после и шоколада. Оставяме сместа да се охлади добре (което отнема няколко часа), после навъртаме топчетата и накрая ги овалваме в какао, натрошени ядки или джинджифил. Ако обичате люто, пробвайте ги и с малко чили.