След като Любо Малковски създаде Ер малък, бившите му колеги от Ера продължиха напред, връчвайки микрофона на Димитър Ковачев-Фънки. С участието си на концерта на Sodom на препълнения стадион Академик през 1991 Ера се превърнаха в звезди на родния метъл, а примерът им бе последван от лавина тежки млади банди. Не бихме могли да изброим всички, но няма как да не споменем Crash, Nihilist, Таран и Ексхуматор, Scapegoat от Дупница, Mortuary от Враца, Некролог от Мездра, Детонатор от Монтана, Пета инвалидна бригада от Добрич, бургаските Korozy, Necromancer и Diabolism, Corpse от Плевен, активните и днес Past Redemption и Artery или трашърите Electric Shock, осъществили по-късно съмнително ефектен обрат, превръщайки се в Обратен ефект.
Не липсваха и представители на алтернативните течения в рока. S.Y.C.O. Tribe дръзнаха да съчетаят метъл с рап. Pyromania и Babyface попиваха опита на новата американска вълна. Тъмно предизвикаха фурор, вплитайки напредничави идеи и неравноделни ритми в музиката си. Rag Dolls залагаха на веселяшко звучене, преди да потънат в небитието, а певецът им Дичо Христов да премине в D2. Alien Industry откриваха индъстриъл метъла, Suffer H и Insmouth – кросоувъра, Карцер – хардкора.
Имаше и деветдесетарски бум на блуса. Подуене блус бенд уловиха гребена на вълната, възвестявайки на хилядите по митингите, че Комунизмът си отива. Бараби блус бенд, Монолит и Стари муцуни възпяваха положителните страни на бирата, секса и рокендрола, а Herman’s Wolf Band задълбаха в психеделичното.
На другия полюс бяха дарк пионерите ни. Нова генерация се наложиха като еталон в мрачната музика със Завинаги (91) и Отвъд смъртта (92). След кончината на Димитър Воев колегите му сформираха Art Generation с подвизаващия се в София британец Анди Барет. Междувременно по текст на Воев бе създаден хитът Кукла, изстрелял Атлас и младия Дони в звездна орбита. По същото време Емил Вълев превръщаше името си в ъндърграунд легенда с Виолетов генерал и Охолен живот, а Две купета ваеха звуков авангардизъм.
Не можем да подминем пиперливия пънк на Контрол, както и по-крайните Аборт и Кокоша глава, да не говорим за Холера и албума им Уплаши детенце (95), издаден в кофички от кисело мляко. Малко преди това с Алкохолен делириум (93) дебютираха Хиподил, налагайки рока с цинични текстове като един от любимите жанрове в България.
Да, 90-те действително бяха революционно рок време.