Привет от другия край на света, Кентаро! Как си? Какво ново?

Чувствам се страхотно, благодаря! Тъкмо се завърнах от турне в Щатите, в момента съм в студиото и се подготвям за следващите си изяви.

Една от тях ще е в София, но преди да поговорим за нея, би ли се представил на онези наши читатели, които все още не са чували за теб?

Накратко – търнтейбълист, световен DMC шампион за 2002, продуцент, изпълнител на независимата звукозаписна компания Ninja Tune… Просто едно японско момче, израснало в град Сендай.

Как започна да се занимаваш с музика? Доколкото знам, бил си едва 12-годишен.
Да, бях на тази възраст, когато попаднах на едно състезание за диджеи по телевизията. Стана ми страшно интересно и реших на всяка цена да се сдобия с грамофони и да стана търнтейбълист. Уви, нямах пари, така че се наложи известно време да разнасям вестници, докато събера необходимата сума.

Япония благодатно място ли е за изпълнители като теб?
О, да, особено по отношение на търнтейбъл сцената Япония е на второ място след САЩ, доколкото ми е известно. Сериозно, тук е пълно със скречъри!

През последните десетина години си спечелил не една и две шампионски титли от DMC финалите. Кои от тях са ти най-скъпи?
Разбира се, най-паметна за мен си остава първата ми титла – тази от шампионата в Япония през 2001. Тогава станах и трети в света, а на следващата година не само успях да защитя националната си титла, но станах и световен шампион.

Друг своеобразен връх в кариерата ти са съвместните ти изяви с хип хоп звезди като The Pharcyde и The Roots. Какво бе усещането да делиш една сцена с тях?
Беше невероятно полезно изживяване, а и станахме добри приятели. На всички онези концерти бях не просто подгряващ изпълнител, но и винаги свирех заедно с Тhe Pharcyde и Тhe Roots – неизменно ме канеха на сцената при себе си за някоя импровизация. Беше незабравимо!

А с кои изпълнители мечтаеш да работиш?
Хм, не мисля, че са кой знае колко… Може би някоя инструментална група, знам ли…

Като стана дума за изяви на живо, на 26 май предстои първото ти шоу в България. Предполагам, че не знаеш особено много за страната ни, но…
Напротив, най-добрият ми приятел, с когото израснахме заедно в Сендай, е българин и ми е разказвал доста за родината си. Виж, не знам почти нищо за клубната култура в София, но това ще се промени съвсем скоро!

Би ли издал някоя и друга подробност около шоуто, което си ни подготвил?
Възнамерявам да пускам между 75 и 90 минути – зависи как ме приеме публиката. Ще чуете и някои от новите ми идеи, и песни, които принципно харесвам.

Ще станем ли свидетели и на небезизвестната ти скреч демонстрация Loop Daigakuin? Именно тя се превърна в най-популярното ти изпълнение, поне в интернет.
Да я направя ли? Хм… Честно казано, не знам защо Loop Daigakuin си спечели толкова почитатели. Нищо чудно да е заради включването на изпълнението й в едно dvd, което издадох през 2005 – казва се National Geoscratch.

Спомена, че ще чуем някои от новите ти идеи. Това означава ли, че вече работиш по наследника на дебюта си Enter от 2007?
Да, подготвям втория си албум за Ninja Tune. Надявам се да го изкарам още тази година.

Какво друго ти предстои в близко бъдеще?
Издаването по въпросния албум и световно турне, на което да го представя. Нямам търпение!

DJ Kentaro е в Mixtape 5 на 26 май, 22:00, 10лв. от eventim