Тиха нощ, досадна нощ – малко противоотрова срещу лепкавият коледен позитивизъм

Филм: Кошмари преди Коледа

През 1993 рейтинг комисиите се сблъскаха с първия коледен филм на Disney, неподходящ за малки деца. Виновникът за това, не особено изненадващо, беше Тим Бъртън. Днес, близо две десетилетия по-късно, историята за Тиквения крал, който се опита да придаде на Коледа малко мрачен, хелоуински дух, вече е придобила култов статус. Нещо повече – сувенирите с лика на Джак Скелингтън вече са сериозна конкуренция на тези, с лика на белобрадия старец, така че шансът да чуете едно далеч по-зловещо “хо-хо-хо” по празниците е съвсем реален.

Песен: Кори Тейлър – X-M@$

Кори Тейлър, по-известен като вокалист на маскираните изроди Slipknot и алтърнатив сензацията Stone Sour, изказа крайно позитивното си отношение към коледните празници и съпътстващата ги лудница с лирики от сорта на “Ако не съм пиян, значи не е Коледа” и “Знаете къде да си заврете тези коледни камбанки”. С риск Дядо Коледа да ни сложи в списъка с лошите деца, ще признаем, че актуалното парче на Кори – X-M@$ – без усилия се превърна в най-любимата ни коледна песничка изобщо.

Пиеса: Дядо Коледа е боклук

Пиесата на режисьора Велко Кънев, която самият той определя като “писана от актьори за актьори”, събира на едно място травестит, украински емигрант, плашещо откачена бременна жена и най-деградиралия Дядо Коледа в познатата ни вселена. Резултатът е истерично смешен и зареден с далеч повече добро настроение от семейна сбирка на постни сърми и боб.