Коледна трапеза с KFC в Япония
Забравете за коледната баница, пуйка или тавите с месо. В Япония KFC е шефът на коледната вечеря. Това произлиза от хитра рекламна стратегия отпреди повече от 50 години, която налага схващането, че пържените пилета на полковник Сандърс са традиционна американска храна за Коледа. Затова и резервациите за маса във веригата закусвални в Япония са най-бленуваният подарък по Коледа в островната държава. А самите заведения преобличат статуи на полковника като дядо Коледа.
Крампус от Австрия
Крампус е рогат и космат таласъм, който идва от централните и източните райони на Алпите. Той всъщност е комбина със стария Николас и докато добрият старец се грижи послушните деца да получат хубави подаръци, непослушните трябва да се страхуват от страшния му партньор. Крампус идва и дарява палавите деца с възпитателен пердах или подобно на Торбалан, ги пъха в чувал и ги отнася някъде на тъмно и страшно. Крампус се отбелязва на 5 декември, когато десетки мъже се преобличат като демонични козли и закачат децата по улиците.
Акащите испански традиции
В Каталуния имат странния обичай по Коледа да се раздава фигурка на селянин със свалени панталони, клекнал над купчинка фекалии, наречена caganer, или посерко. Антрополозите и до днес се колебаят за значението на фигурката – дали представлява човек, наторяващ земята, или иронизира светиите по празника. А другото акащо същество е малък пън с нарисувано весело лице на него, който през целия декември се храни с бонбони и сладки и се държи завит с червено наметало, за да му е топло. В коледната вечер caga-tio, или акащият пън (или акащият чичо), бива изтръскван, за да почерпи децата със сладко, което уж е изакал (а всъщност родителите гонят хлапетата от стаята и поставят бонбоните под наметалото на дървото).
Норвежците си крият метлите
Популярно вярване в Норвегия е, че Коледа съвпада с пристигането на злите духове и вещиците. Затова е прието домакините да крият метлите си преди лягане, за да не се окаже, че някоя вещица е отмъкнала този така важен за хигиената на домакинството инструмент.
На Коледа с ролкови кънки в Каракас
Във Венецуела през коледната седмица се ходи на сутрешна литургия, наречена Misa de Aguinaldo (ранна сутрешна литургия – провежда се от 3 до 5 сутринта). А в столицата Каракас е прието на нея да се пристига… по ролкови кънки. Всъщност тази традиция е толкова популярна и уважавана, че редица пътища в столицата са затворени от властите до 8 сутринта, за да могат гражданите спокойно да отидат и да се върнат от църква на ролковите си кънки.
Ритуално горене на боклук в Гватемала
В Гватемала чистотата е белег за праведен живот и просперитет. Затова през цялата седмица до Коледа жителите на страната метат изрядно домовете си и събират целия боклук и прах на купчина навън. А в коледната нощ поставят фигура на дявола отгоре и ритуално го изгарят.
Паяжина с паяк на елхата в Украйна
Популярна декорация за коледната елха в Украйна е изкуствена паяжина и паяк към нея. Тази традиция идва от легендата за бедна жена, която не е можела да си позволи украса на елхата и когато се събудила в коледното утро, я намерила украсена с фина и красива паяжина от състрадателен паяк.
Коледна вечеря за мъртвите в Португалия
Традицията в Португалия повелява на коледната трапеза да се поставят допълнителни порции от всяко ястие – да има и за починалите роднини. Вярва се, че по този начин домакинството ще благоденства през идващата година.
Коледните троли в Исландия
Исландците са особен народ. Такива са и поверията им. Там, подобно на джуджетата помощници на Дядо Коледа, има 13 пакостливи трола или jólasveinar, които правят бели по празника. Какви бели ли? Ами, можете да предположите по имената им: Лъжицооблизвача, Наденицогризача, Свещикрадеца и Прозорецозяпача. Освен това те оставят малки подаръци за добрите деца и изгнили картофи за непослушните.
Обувки сватовници в Чехия
В Чехия според традицията в коледната нощ младите неомъжени жени застават с гръб към вратата и хвърлят обувка през рамо. Ако обувката сочи с носа към вратата, означава, че момата ще се омъжи през предстоящата година. Ако обаче се е обърнала с петата към вратата, я чака още една моминска година. В което не виждаме нищо лошо.