Нацизмът е любима тема както в европейските, така и в американските филми, но май винаги се стига до тежки, драматични разработки като Иди и виж или Списъкът на Шиндлер. Рядко някой успява да включи черните SS униформи или Фюрера в истински добра комедия, така, както успяха Чарли Чаплин и английските гении от Monty Python. Или пък норвежкия режисьор Томи Виркола, в чийто Død snø група младежи се натъкват на цял отряд зомбита-нацисти високо в планината. Именно затова очакваме с нетърпение инди продукцията Iron Sky, която обещава тайни военни бази на Антарктида, жена-президент на САЩ с пушка в ръце и най-вече –летящи чинии с имперски орли и свастики!
Работата по финландско-немско-австралийския проект стартира още през 2006 и съвсем логично се проточва повече от очакваното – защото режисьорът Тимо Вуеронсола и неговият екип искат възможно най-добър резултат, напук на световната икономическа криза. През последните две години новините за Iron Sky станаха по-обнадеждаващи – снимките на филма започнаха, а дългогодишната кампания бе осигурила внушителния за инди продукция бюджет от 7,5 милиона евро. На официалния сайт вече има няколко тийзъра, от които направо ни потекоха лигите – визията е наистина чудесна. Добавете към всичко това факта, че музиката е поверена изцяло на словенците Laibach – а техните епични индустриални маршове пасват просто идеално на подобна тоталитарна сай-фай комедия. Сред актьорския състав с изненада срещаме няколко познати лица – Кристофър Кърби от Матрицата: Презареждане и сериала Quantum Leap и Удо Киер, който изигра почти идентична наци роля в трейлъра на Тарантино към несъществуващия филм Werewolf Women of the SS. Само преди няколко дни на официалния сайт пуснаха и първия епизод от онлайн комикс поредица, разказваща началото на смахнатата история на Iron Sky.
А тя е простичка – в края на Втората световна война нацистите усещат ясно наближаващата загуба, затова правят база на Антарктида, откъдето изстрелват няколко космически кораба с учени и военни към тъмната страна на Луната. Там установяват базата Schwarze Sonne и в продължение на десетилетия се готвят за голямото си завръщане на планетата Земя и установяването на Четвъртия райх. През 2018 са готови и металните им цепелини, пълни с безброй летящи чинии, верни войници, секси SS офицерки и един луд професор, са готови да поемат на път. Разбира се, американците хич не са възхитени от инвазията и ще направят живота на нацистите доволно сложен.

Премиерата на Iron Sky е във финските кина на 4 април