Свързваме издателството с умни, красиви и смешни книги. Те ни разхождат из България не по географски райони, а чрез характерни рецепти. За Средновековието не ни дават списъци с дати и крепости, а отговарят на по-любопитния въпрос как хората тогава са си миели зъбите. Подсказват ни защо реториката е необходима, за да убедиш родителите си, че е време за сладолед, а поредицата Философски закуски говори просто за сложни теми като уважението и неуважението.

Но да започнем от началото, нали то е най-важното за една история. Точно по тази причина Точица внимават какъв ще бъде първият им параграф цели две години. Зорница Христова, Марин Бодаков и Валентина Бояджиева имат цел, която не може да се претупа. Книжките им искат да образоват и да показват гледни точки извън задължителната програма в училищата. Тримата започват да сглобяват историята заедно с Ани – голямата дъщеря на Зорница и Марин, която е техен съветник за езика, темите и илюстрациите. Между другото, сещате ли се за по-ценна книга от тази, която има какво да каже и на вас, и на любимото ви хлапе? В нашия офис, например, имаме картичка с един мечок от серията към Когато искам да мълча. Разбираме се…

Ако се питате защо точно сега говорим за детски книги, сигурно не знаете за Походът на книгите – един месец, в който български писатели четат детски книжки по училища и градини. Идеята е хубава и дано няма нужда да обясняваме защо литературните събития, ориентирани към деца, са толкова важни. Зорница и Марин от Точица ще се включат във втората част на похода – очакваме информация кога и къде на abk.bg.

Точица са на tochitza.com