Кино
Братя Коен са отново на линия и във форма със своя малък филм на голяма тема – Сериозен човек съчетава по един особено обезоръжаващ начин черния хумор и дълбоката тъга, която героите на Коен обикновено излъчват. Какво е да си евреин в предградие в Средния Запад през 1967 и как да се превърнеш в менш – праведен човек, когато изпуснеш волана на собствения си живот?
Войната е опиат се превърна в задължително заглавие още преди да си помислим, че ще го гледаме на голям екран. Катрин Бигълоу отнесе Оскар, снимайки приковаващ вниманието разказ за непризнатите герои в армията – сапьорите, които всекидневно играят руска рулетка с късмета, и записа името си със златни букви в 82-годишната история на филмовите награди, в които женски крак не бе стъпвал на най-високото стъпало.
Документалните заглавия също си заслужават. Сред любопитните е Септемврийският брой, който разкрива тайната на абсолютната власт на една личност върху 300-милиардната модна индустрия – Ана Уинтър. Тук я виждаме извън митологичните рамки и дори усмихната. Блусът като част от живота на пианиста и режисьор Клинт Истууд в особено поетичният Пиано блус – страхотна атмосфера плюс безценни исторически кадри.

Музика
Много филмова музика и съвети как се пишат ноти за Оскар ще научим лично от номинирания през 2008 в категория Най-добра оригинална песен Чарлс Мак. Не пропускайте Oscar Night на 6 ноември от 21:00 в особено уютното пространство на /+/ Склада, където мистър Мак ще изнесе концерт заедно с нюйоркския мултиталант Ли’Нард, барабанистът на бродуейския мюзикъл Movin’ Out Адам Снайдър и тур китаристът Марк Бауерс, свирил с Kool and The Gang.

… и още нещо
So!Independent обаче не приключва с хубавите филми и музика. Ще имаме шанс за близки срещи с особено вещи в занаята имена. След съответните прожекции ще можете да зададете въпросите си на една от продуцентките на Пъти Хил – Джойс Ким, на Джонатан Хайделбергер – режисьор на Пазителят, както и на режисьора на Третото правило Ондре Джонсън. Следете точните дати на soindependentfilmfest.com, а ако искате да се включите в майсторския клас на Линда Олшевски – един от директорите на Shorts International, който ще се проведе на 6 ноември, не пропускайте да се запишете предварително.