Топ 10: Трансформацията, слоновете и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.

Трансформацията

Стълбище на малката централна столична улица 11 август беше облечено в чисто нова премяна от художничката Точка Илиева. Проектът е по идея на издателство Мармот и е изпълнен с разрешението на Столична община.

Слоновете

Софийският зоопарк е новият дом на две индийски слоници. Фрося и Луиза пристигнаха от Аугсбург. Любопитното е, че двете животни се запознават в берлинския зоопарк през 1988 и оттогава са неразделни приятелки.

Филмът

Тази година Уес Андерсън ни поднася втори филм, след Метеорит Сити. Невероятната история на Хенри Шугър е адаптация по приказния разказ на Роалд Дал. Късомет-ражният филм ни потапя във феерично пъстрия свят на Андерсън и ни среща с Бенедикт Къмбърбач, Рейф Файнс, Дев Пател и вече е по Netflix.

Книгата

Романтична история, ситуирана в следосвобожденска България, на фона на реални исторически събития и с участието на реални исторически фигури. Дебютният роман на Костадина Костова Трето царство излезе току-що от Софтпрес и е истинско удоволствие да попием духа на Княжество България от края на XIX век – най-романтичния и красив период от историята ни.

Албумът

Зад доста тъпия псевдоним Slayyyter (не, не е Slayer) се крие Катрин Грейс Гарнър. Самопровъзгласила се за Starfucker, тя току-що издаде втория си албум със същото заглавие и, изненада, той е адски силен електропоп. Звучи така, както би звучала Бритни Спиърс, ако можеше да прави хубава музика, с влияния от 80-арската клубна сцена и синтетика, но записани днес, на кокаин, през нощта, в лъскаво студио над дискотека с много неон.

Продължението

By Simon Rowles – Vimeo: Samsung ‘The Arts’. Starring: Paul Mescal (view archived source), CC BY 3.0, Wikimedia Commons

От години се работи по това, но вече имаме конкретни имена и дата за премиера – Гладиатор 2 ще излезе по кината на 22 ноември догодина. Ридли Скот се завръща в Древен Рим, компания ще му правят Пол Мескал, Дензъл Уошингтън, а Кони Нилсен и Джимон Хонсу ще изиграят отново героите си отпреди 23 години.

Instagram профилът

Accidentally Wes Anderson е много шарен профил, в който се качват снимки на обекти, ситуации и пейзажи, излязли сякаш от филм на Уес Андерсън. Потребители от цял свят изпращат кадрите си на профила, а от съвсем скоро вече има и книга, събрала някои от най-успешните кадри.

Услугата

Какво правят гостите на София, когато искат да обиколят града, след като са освободили хотела или Airbnb-то? Влачат куфари. Вече не! Public Locker е тук именно с тази цел – на няколко крачки от метростанция Сердика. Срещу скромна такса получавате собствен сейф, в който да съхранявате багаж, а личният ви код отключва входната врата и вашето лично чекмедже. Сейфът е на самообслужване и имате достъп до него 24/7, по всяко време, колкото пъти желаете. Запазваме си клетка на publiclocker.bg.

Парчето

Докато Guns n’ Roses се чудят ще запишат ли нещо ново и вадят остатъци от кекавия Chinese Democracy, Дъф Маккагън не си губи времето и е готов с новия си солов албум. Преди броени дни пусна парче от него – Longfeather, и е точно това, което очакваме от помъдрял в житейски план бивш (?) пънкар, басист на една от най-големите рок групи в историята.

Настолната игра

Wandering Towers е супер забавна игра от Capstone Games. До 6 човека могат да я играят, като средният геймплей е около 30 минути. Целта ви е вашият магьосник да стигне до всяка от кулите на полето, но само с пълни колби с отвара. А те се пълнят, когато местите кулите по терена, заклещвайки между тях магьосниците на останалите играчи.