Топ 10: Парчето, преизданието и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.

Парчето

53 години след края на The Beatles излиза последната нова песен на групата Now And Then. Писана и записвана от Джон Ленън през 1970, по нея преди 25 години работят Пол, Джордж и Ринго, а в последната година Пол и Ринго я завършват. Излeзe на плоча, като от другата страна е първият им сингъл LoveMe Do от 1962. Или началото и краят на една 60-годишна експлозия, която промени света.

Преизданието

Край на спекулантите от книжните борси за стари книги, които продават Среднощни деца, първия роман на Салман Рушди за 100 лв. Colibri преиздадоха книгата в страхотно издание с твърди корици и нов превод от Надя Розова и поетичното ново заглавие Родените в полунощ.

Instagram профилът

Франсиско Фонсека е уличен художник и илюстратор от Порто, Португалия. Предимно градските му пейзажи са в силно комиксов стил, изпипани в детайл по начин, по който карат наблюдателя да се изгуби в криволичещите улички и стотиците прозорци и намекват за любопитни истории. Вижте ги на @_francis.co.

Филмът

След като гледахме филма за Елвис, можем да видим и Присила. София Копола се придържа плътно към мемоара на Присила Пресли Елвис и аз, без да спестява тъмните моменти. Младата супернова Кейли Спейни влиза в ролята на съпругата на Елвис, него го играе Джейкъб Елорди, а филмът вече е широко приветстван от критика и публика.

Концертът

Брус Дикинсън, емблематичният певец на Iron Maiden ще изнесе първия си концерт като солоартист у нас на 16 юли догодина. Феновете чакат този момент от 34 години, когато излиза дебютът му, а The Mandrake Project е първият му самостоятелен албум и турне към него от 2005 насам. И за разлика от основната си банда Брус Дикинсън няма слаб албум. Тръпнем!

Настолната игра

Зджислав Бекшински е един от най-разпознаваемите полски художници сюрреалисти. Кошмарните му абстракции оживяват и като настолна игра – 18 години след убийството му. Nightmare Cathedral отдава поклон в детайли към изумителното изкуство на художника. Играта е настолна стратегия, подходяща за 1 до 4 играчи и е безумно красива и задължителна за феновете на Бекшински.

Новината

София отново има нощен транспорт. Засега са две линии – N1 от Люлин до Младост 4 и N2 от Обеля до Студентски град, с трансферна спирка на пл. Княз Александър I. Обещават през декември да върнат и другите две линии, а догодина и до летището. Цената е 2 лв., а за притежателите на годишни карти е безплатно. Засега интервалът на автобусите е 1 час, от полунощ до 4.

Сериалът

Blue Eyed Samurai разказва за похода към отмъщение на Мизу – рожба на смесена връзка от европеец и японка. Бащата е избягал, когато майка ѝ е забременяла, и Мизу търси четиримата бели мъже, за които се е знаело, че са били в Япония, когато е родена – някъде през XVII век. Разбира се, криейки пола си и сините си очи и оставяйки река от кръв след себе си.

Албумът

Hackney Diamonds е едва четвъртият студиен албум с изцяло нов авторски материал на TheRolling Stones за последните 30 години. Което най-вероятно означава, че ще бъде и последният. А звучи така, както трябва да звучи музика на 80-годишни рок динозаври, които за 60 години на сцена никога не се умориха от рокенрол.

Книгата

От Софтпрес пускат още една детска книга с великолепните илюстрации на Крис Дън. Нощта преди Коледа от Клемънт К. Мур е на пазара навреме преди Коледа, на 14 ноември, а класическата история, този път разказана с герой зайчето Пейсли, е с превода на големия Любомир Николов.