Топ 10: Сериалът, календарът и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.

Сериалът

Величественият опус на Джеймс Клавел Шогун ще се сдобие с чисто нов сериал. Продукцията е на FX (част от портфолиото на Disney), а съдейки по трейлъра, ни чака епично приключение в сблъсъка между двама волеви мъже от два различни свята през XVII век. Чакаме го в началото на 2024.

Календарът

Феновете на Толкин знаят, че всяка година от 1974 насам излиза календар с образи от Средната земя. За 2024 задачата e поставена отново на Алън Лий, а темата е падането на Нуменор. Алън Лий е сред най-обичаните художници, рисували света на Толкин. Календарът е наличен тук.

Настолната игра

Рядко попадаме на игри за соло играчи, но 20 Strong е такава и на всичкото отгоре лесна и много приятна. Ако сте сам вкъщи и не ви се стои пред телевизора, нито пред екрана на телефона, пробвайте да преодолеете препятствията от картите, хвърляйки 20 зара. Играта се играе лесно и бързо – за около половин час.

Албумът

Бърз, синтетичен, напрегнат, шумен, минималистичен е петият албум на Voyvoda. Без предизвестие софийската дарк/постпънк ъндърграунд шайка пусна 8 парчета под общото име Autochthonous, издаде винил, изнесе таен концерт и пак потъна в мрака. Албумът дойде като неочакван шамар, със задължителното след такъв пищене в ушите.

Филмът

Наполеон разказва възхода и падението на френския император Наполеон и постоянната му борба за власт. Акцентът пада върху обсебващата му връзка със съпругата му Жозефин. А в ролята на Наполеон гледаме Хоакин Финикс.

Instagram профилът

Робърт ван Ембрикс е дизайнер със смели и функционални инте-риорни решения, които са по-скоро като произведения на изкуството. Холандецът вече е носител на награди за красивите си модели, а вие можете да ги разгледате на @ robert_van_embricqs.

Играчката

На агентите от Cintrae им е хрумнала гениалната идея да поставят летящия Delorean – автомобила – машина на времето, от поредицата Завръщане в бъдещето, над платформа с обърнати магнити. Така получавате истински левитираща кола, с отваряеми врати и сменяеми гуми. Абсолютен нърд кеф за 30 долара от cintrae.com.

Книгата

Издателство Фабер пусна биографична книга за една от най-значимите личности на следосвобожденска България. Известният непознат разказва за живота и дейността на Иван Стоянович – Аджелето на фона на новостроящата се държава, в което той има дейно участие. Автор е неговият правнук, историкът Петър Стоянович.

Мястото

Новото старо – Строежа е с нов адрес от две седмици и вече успешно пренесе духа си на ул. Г. С. Раковски 116, буквално на една врата от К.Е.В.А. Програмата е доволно пълна до края на годината. Минаваме през Facebook-а им, за да си изберем събитие по вкуса ни. Или просто се отбиваме за едно следработно през седмицата за попътен вятър.

Видеоклипът

Британският майстор на прог рока, инструменталист и певец Стивън Уилсън пусна клип към Beautiful Scarecrow от последния си албум The Harmony Codex. Мрачната анимация ни води към постапокалиптичен свят, където покосени от пандемия хора живеят под земята, докато слушаме електронно-хипнотичната музика.