Топ 10 на едни от най-яките събития през 2023

Припомняме си нещата от 2023, които направиха живота ни по-хубав.

Наградата

Български писател беше отличен с престижната международна награда за литература Букър. Честитим на Георги Господинов и преводача Анжела Родел, която накара Времеубежище да проговори на английски и да донесе приза. Пожелаваме на г-н Господинов да не губи вдъхновение и страст за писане.

Шампионите

Националният отбор по шахмат на България за жени стана европейски шампион в Будва през ноември. Това е първата победа за България на Eвропейското отборно първенство по шах от създаването му както при мъжете, така и при жените. Поздравяваме Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Нургюл Салимова и Белослава Кръстева и ставаме на крака за аплодисменти.

Завръщането

След повече от 10 години японският майстор аниматор Хаяо Миядзаки прекрати пенсионирането си и създаде поредния шедьовър на студио Гибли – Момчето и чаплата. Силно автобиографичен, но все така приказен и морален, филмът вече е и по кината у нас.

Лечението

В САЩ и Австралия след години изследвания и лабораторни тестове пуснаха първото лекарство, което показва явен благоприятен ефект върху пациенти с Алцхаймер и деменция. Leqembi отстранява плака, която полепва по повърхността на мозъка на пациенти със заболяването и показва от леки до по-явни облекчения на симптомите на болестта.

Концертите на стадиона

За пръв път от години това лято имаше голям концерт на Националния стадион. Imagine Dragons явно повлякоха крак и още следващото лято отново там посрещаме голяма и актуална музикална звезда. Ед Шийрън идва за пръв път у нас на 31 август на стадион Васил Левски

Световният албум

The Rolling Stones издадоха нов албум – 18 години след последната си сбирка с авторски парчета и 59 години след своя дебют. Hackney Diamonds разбира се, не е най-силното издание на бандата, но е точно това, което очакваме от най-великата все още дейна група, която е на сцена от 60 години, а главните действащи лица в нея на по 80 – it’s only rock’n’roll and we like it!

Колите вън

Площадът пред храм-паметника Александър Невски вече се прочиства от постоянното автомобилно присъствие, както трябва и да се случи с всеки един градски централен площад, свързан с историята и културното наследство на града и привличащ хиляди туристи. Очакваме сега да се освободи от коли и целият периметър около площада.

Българският албум

След повече от една година чакане Lunikk издадоха дебютния си албум Unreal City. В него дуото Криси (вокали и лирика) и Дени (автор на музиката и продукцията) са събрали колекция от 12 разкошни песни, които преливат от модерен електро поп и дрийм поп с модерно, свежо и неизбежно заразително звучене. Слушаме ги във всички платформи за стрийм или направо на дискове. И дебнем клубния афиш за всеки техен лайв.

Нощният транспорт

Завръщането на нощния транспорт в София беше нужно, чакано и много удобно събитие за столичани и гости на града. Макар и засега само с две линии, вървящи на кръгъл час между полунощ и 4 сутринта от Люлин до Младост и Студентски град, нощният транспорт позволява на софиянци да се потопят или да развиват нощния живот на столицата, да пътуват спокойни от и след работа при нестандартно работно време и просто да се придвижват удобно и евтино.

Филмът

Благодарение на документалния филм В името на бог ръгби на Васил Върбанов – рок журналист, радио и телевизионен водещ, организатор на концерти и активно спортуващ, много българи започнаха да се интересуват от ръгби. Наглед заплашителен и груб, всъщност спортът възпитава качества като почтеност, страст, солидарност, дисциплина и уважение. Браво, г-н Върбанов!