Топ 10: Новината, кафето и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.

Новината

Снимка: Gage Skidmore

Куентин Тарантино, който току-що чукна 60, обеща, че ще се раздели с киното след един последен филм. Той вече е написал сценария със заглавие. Филмовият критик. Снимките ще започнат тази есен, а а резултатът ще видим вероятно през втората половина на 2024.

Кафето

Всички знаем за котешките кафенета, в които пиете в компанията на котки. В Осака обаче вече има mipig, съкратено от micropig house – кафе, в което си играете с мини прасенца. Изненадващо приятна се оказва възможността човек дори да подремне налазен от малките грухкащи зверчета.

Арт албумът

От десетилетия феновете на Франк Фразета чакат пълен албум изцяло с негови работи. И най-накрая Taschen се отзоваха – The Fantastic Worlds of Frank Frazetta е гигантска колекция, събрала знакови творби, украсили огромна част от златните години на фентъзи комиксите от 70-те и 80-те като Conan, DeathDealer, FireandIce в 468 страници луксозно издание. Струва 300 лв.

Парчето

Преди 5 години Ройшийн Мърфи гостува в албума на DJ Koze KnockKnock. Тази година те работят отново заедно, като първо пуснаха сингъла Can’t Replicate, а сега извадиха и съвсем новото даунбийт диско парче CooCool. То е толкова топло и едновременно свежо и винтидж, че го въртим всеки ден.

Филмът

Още малко (всъщност много) кръв и демонизъм идват скоро с новия филм Ренфийлд. Действието е в съвремието, а верният слуга на Дракула, който от десетилетия се грижи за дъртия вампир, решава да потърси собствено щастие и се опълчва на древния си господар. А, да, Дракула е Никълъс Кейдж.

Книгите

През 2017 на български излезе ефирната свръхестествена новела на Стивън Кинг и Ричард Чизмар Кутията на Гуенди. Повечето читатели тук обаче така и не разбраха, че това е част от трилогия. Най-накрая Бард ще издадат и трите книги: Кутията на Гуенди, Вълшебното перо на Гуенди и Последната задача на Гуенди с нов превод и оригиналните илюстрации на Кийт Миниън.

Юбилеят

На 4 април 1923 четиримата братя Хари, Албърт, Сам и Джак Уорнър поставят началото на Warner Bros. и така се ражда една от най-големите компании, които разказват кино приказки. Цялата 2023 ще е посветена на 100-годишнината на Warner Bros., като се предвижда и документален филм в три части за историята на гиганта.

Трейлърът

Ръсел Кроу е Екзорсистът на папата в чисто нов хорър, който стъпва в обувките на класиката на Уилям Фридкин от 1973 и я омесва с допълнителни сюжетни нишки. Трейлърът изглежда обещаващо, очакваме да видим и битката на Божия воин срещу силите на мрака на голям екран.

Албумът

Memento Mori излезе. DepecheMode се сбогуват с Анди Флечър, но и приветстват вероятно финалната права от кариерата си. С повече елкетро-поп, отколкото очаквахме, но и топъл, без прекалена меланхолия, албумът прикова вниманието ни и със сигурност идните седмици ще го слушаме още много.

Настолната игра

Sherlock Holmes: Consulting Detective ви дава възможност да ударите рамо на най-прочутия детектив в света да разреши някои доста заплетени оригинални случая (да, няма ги в книгите на Артър Конан Дойл). А всеки разкрит блок от картата на викторианския Лондон ще разгръща още и още детайли от наистина чудесни истории.