Топ 10: Артистът, вишните и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.

Артистът
Киевският художник Алексей Кондаков слива минало и настояще в опит да ни убеди, че класиката безпроблемно се вписва в съвременния живот. Как ALKSKO използва сюрреалистична документална фотография, за да наслагва фигури от класически произведения в ежедневните ситуации, следим в профила му в Instagram.

Вишните
Заедно с прогнозата за времето навсякъде в Япония съобщават и прогноза за датите на цъфтеж на вишните. Периодът, през който цветчетата се отварят, всяка година продължава само една-две седмици, но заради разнообразния релеф на страната в различните ѝ краища цъфнали дървета могат да се наблюдават от края на март до началото на май.

Книгата
Математика на живот и смърт е доста интересен разказ с главен герой… ами, математиката. Оказва се, че я използваме постоянно, когато общуваме, пътуваме, работим или си почиваме, и че присъства във всеки аспект от живота ни: от съдебните зали до болничните отделения.

Кончината 
Човекът, на когото дължим създаването на GIF-овете, почина след кратко боледуване от COVID-19 на 74-годишна възраст. Дори никога да не сте чували името Стивън Уилхайт, той със сигурност е оказал въздействие върху живота ви. И само за информация: правилното произношение на този формат всъщност е „джиф“, макар да ни звучи нелепо.

Еволюцията
Дълбоководните създания са друга планета. Това, че живеят в тотално различна среда, ги е накарало да развият най-разнообразни и често завладяващи трикове за оцеляване. Като тези калмари, които гледат с едно голямо и едно малко око.

Надгробната плочa
Ако ви се отвори път към Фарьорските острови, вече можете да пуснете сълза за Джеймс Бонд. Местните жители на острова, на който са заснети финалните сцени със смъртта на супергероя от МИ6, си направиха труда да издигнат надгробната му плоча. Специално за запалени по поредицата фенове.

Мемето
Не ни е удобно да се шегуваме на чужд гръб, но пък вярваме, че и най-трудните събития се преживяват по-леко с доза черен хумор.

Музиката
Catnapp е базирана в Берлин, но родена в Буенос Айрес мадама, която миксира брейкбийт, дръм енд бейс, електроника, поп, рап… и други жанрове. Следим я в Spotify и чакаме да дойде на-близо за лайв.

Новината
НАСА обяви съществуването на 65 нови екзо-планети. Така броят на планетите извън Слънчевата ни система, за които знаем, че съществуват, става 5005. 30 години след първото подобно откритие темповете се забързват и всяка подобна находка неизменно потвърждава необятната шир на Вселената.

Опитът
Чували сте за кучета, обучени да надушват наркотици, но бас държим, че никога не бихте повярвали, че мравките могат да бъдат надеждно тренирани да откриват определени миризми: в този експеримент, ръководен от френски учени – на ракови клетки.