Топ 10: Филмът, хотелът и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.Филмът

Чехословашкият The Fabulous Baron Munchausen на големия Карел Земан става на 60 години на 21 септември – чудесен повод да се запознаете с тази красива приказка. Включени са историите с пътуването към Луната (където Мюнхаузен се запознава с космическия пътешественик Сирано дьо Бержерак), битката с турците, утробата на кита… Неслучайно и самият Тери Гилиъм го сочи като един от филмите, които са му повлияли силно.

Хотелът

Хотелската верига Graduate Hotels отваря апартамент, тематично посветен на Stranger Things. Стаите му отговарят на тези, които познаваме от телевизионното шоу. Така че, ако имате път към Блуумингтън, Индиана, и обичате Stranger Things, направете резервация още сега на graduatehotels.com – ще ви коства 309 долара, но идва с редица екстри, които допринасят за автентично 80-арско усещане.

Книгата

Този път ще си говорим за книга, която е заплашена от неиздаване. Преди 7 години Любомир Николов – Нарви издаде първа част на Сивият път – фино фентъзи, което прави дискретен поклон към Толкиновото наследство. Обаче в складовете на Изток-Запад лежат стотици бройки от книгата и от издателството не смеят да издадат втората част, въпреки че Петър Станимиров подари корицата. Така че, за да прочетем финала на историята, нека всеки от нас си купи по една бройка от първата част.

Видеото

Задавали ли сте си въпроса „Какво би се случило, ако Челябинският метеорит удари днес град като Ню Йорк?”. Разбира се, че не. Но професор Игнасио Ферин от института по физика в Меделин, Колумбия, дава отговор, като прави видеоклип, в който сравнява симулации на щетите, които различни астероиди биха нанесли в мегаполис.

Концертът

Шведите Opeth преминаха от атмосферичен и мелодичен дет метъл през 90‑те към минорни метъл красоти в началото на новия век, до силно повлиян от прогресив рока красив метъл. След двойно отлагане най-накрая ще се срещнем отново с тях на 24 септември в Античния театър в Пловдив. Билети от 50 до 65 лв. тук.

Песента

В края на месеца извънземната Бьорк ще издаде новия си албум Fossora. Певицата твърди, че за разлика от предишния ефирен Utopia този ще е стабилно свързан със земята и с нейния пулс. Затова и в първото ново парче Atopos, тя казва, че е толкова пълно с бас, че феновете сме длъжни „да го слушаме силно!”. Ние добавяме: „И гледайте клипа!”.

Разходката

На 17 септември между 16:00 и 17:30 ще имаме възможност да се разходим из легендарната и, уви, отдавна изчезнала перла на софийския живот – дългата 500 метра улица Търговска. Градският тур е част от Европейската нощ на учените и ще се води от д-р Даниел Иванов. Началото е в 16:00 пред централния вход на сградата на Регионалния исторически музей на София.

Трейлърът

Werewolf by Night е хорър комикс от Marvel, разказващ, естествено, за върколак. Изненадата идва под формата на трейлър, който рекламира предстоящ стрийм на филм на Marvel в Disney+, който изглежда смайващо добре. Издържан в черно-бяло, тотално в духа на класическия хорър от първата половина на ХХ век, Werewolf by Night може да се окаже един от най-яките филми на ужаса тази година.

Фестивалът

Ще си говорим (и пием!) за бира. На 17 септември в Koncept Space (бул. Никола Вапцаров 6). През целия ден ще можете да пробвате ексклузивни и редки бири на 15 пивоварни – 11 от чужбина и 4 български. Ще има фууд тръкове, различни напитки, адски много бира (над 60 различни вида), както и разностилова музика. Билетът за 4th PCIB е 10 лв.

Албумът

Новият албум на Ози Осбърн Patient Number 9 звучи свежо и супер хващащо – съвсем съвременно, но с онази специфична нотка на мистика, която гласът на дядо докарва. Плюс китарните чудесии от гостите Тони Айоми (Black Sabbath), винаги верния Зак Уайлд, Джеф Бек, Ерик Клептън… Ако ще слушате един мейнстрийм рок албум тази есен, трябва да е новият Ози.