Топ 10: Коледното дърво, наследството и още…

Нещата, които правят живота ни по-хубав.

Коледното дърво

В центъра на Будапеща дървото светва само когато някой завърти педалите. Велосипедът зарежда и батерия, която заедно със слънчевите панели, поставени наоколо, захранва и останалите коледни светлини на площада в унгарската столица. Спестените средства отиват в помощ на детски градини и социални заведения.

Наследството
Растенията могат да предават адаптацията си към промените в климата на своето потомство. Проучването е публикувано в списание Trends in Plant Science и установява, че „спомените“ за това как да оцелеем в променящия се свят се предават чрез нещо, наречено епигенетика или промяна не в самото ДНК, а в начина, по който то бива прочетено.

Изобретението
Швейцарска компания изобрети еко алтернатива на капсулите за кафе. Всички знаем, че алуминиевите и пластмасови капсули се превръщат във вредни отпадъци. Затова швейцарската компания пусна алтернатива: „топчета за кафе“, които представляват предварително смлени, кондензирани сфери от кафе със също толкова добър вкус (не сме опитали, но вярваме).

Транспортът
Осло е на път да се превърне в първата столица в света с изцяло електрическа система за обществен транспорт. Столицата на Норвегия се надява да постигне тази цел до края на 2023 като част от още по-голяма цел: да стане първият град без емисии до 2030.

Примерът
Японка се сбогува със сметките за електроенергия. 62-годишната жителка на Токио Чикако Фуджи не е плащала сметка за ток от 10 години. Чикако няма телевизор, фурна, пералня или климатик. Единственото електричество, което притежава, се захранва от четири слънчеви панела, монтирани на балкона ѝ

Дарението
Късметлия спечели от лотарията и дари 200 млн. евро за екологични цели. Харесваме тази история, защото показва колко добри могат да бъдат хората. Печелившият написа отворено писмо, в което обясни защо е взел това решение. „Не мечтая за коли и предмети, а за нещо смислено.“ Може да препрочитате това винаги когато се почувствате разочаровани от света.

Спасението
Тази малка мексиканска риба е спасена от изчезване. Въпреки че нещата са стигнали повратна точка и това е ужасно, тази история е пример как винаги има надежда, дори когато най-лошият възможен изход изглежда неизбежен.

Слънчева енергия
Първото изцяло захранвано от слънчева енергия село в Индия помага на жителите да спестят време и пари. Село Модхера в Западна Индия е първото в страната, захранвано изцяло със слънчева енергия. Индия е третият по големина източник на въглероден диоксид в света и има за цел до 2030 половината от енергийните ѝ нужди да бъдат посрещани от възобновяеми източници като този.

Алтернативата
Изследователи от университета Флиндърс в Австралия партнираха с германски разработчик на биоматериали, за да създадат алтернатива на пластмасовата опаковка, устойчива на мазни храни. Био-полимерът може да се рециклира като хартия и да се използва за опаковане на мазни бургери и пържени картофки например.

Трансформацията
Тайван превърна неизползваните пространства в метрото в микроферми, където да се отглежда чиста био храна. В хидропонната ферма Metro Fresh, разположена в станцията Nanjing-Fushing в столицата Тайпе, се отглеждат марули под LED осветление в стерилна среда, за да се елиминира използването на пестициди и хербициди.